Inställning viktigare än intyg

När Anton klev in på intervjun hos LearningWell i Karlstad var han orolig. Han var helt grön på området och kom direkt från universitetet. Det han inte hade räknat med var att det fanns fler saker, förutom kunskap, som hans framtida arbetsgivare var intresserad av.

Anton är 26 år, kör motorcykel och gymmar fyra–fem dagar i veckan. ”Egentligen vill jag träna sex dagar i veckan eftersom det bara är entimmespass jag kör. Jag tränar för att hålla igång kroppen och för att det är kul. Det handlar inte om utseendet utan att jag vill lyfta allt tyngre vikter.”

Men nej, han är ingen tävlingsmänniska. Det förklarade Anton när några vänner frågade. ”Men då protesterade de. De tyckte att jag var en tävlingsmänniska eftersom jag ser förluster som bevis på att någon annan är bättre. Samtidigt tror jag att alla vill prestera på topp. Varför skulle man inte vilja vara så bra som möjligt?”

Samtidigt som han verkar vara tuff och prestationsinriktad lät det väldigt annorlunda när han klev in på LearningWells kontor för den första anställningsintervjun. Inte ens när han satt på intervjun trodde han att de skulle vilja ha honom. Han såg det mest som en övning där han fick chansen att träffa nya människor.

”Under universitetstiden var jag orolig att jag skulle komma ut och inte kunna någonting. Jag såg hur andra skulle stå bredvid mig och skrika. Men jag har lärt mig att ingen blir sur så länge jag är ärlig. Det är bättre att säga att jag inte vet svaret, men att jag kan ta reda på det.”

Inställningen gav honom jobb

”Under en av de två intervjuerna fick jag en fråga kring en specifik teknik och om jag kunde den. Jag svarade nej, men sa också att det inte borde vara så svårt att ta reda på hur det funkar. Ungefär så har våra diskussioner fortsatt sedan dess. Om jag bara är öppen med vad jag kan så blir jag accepterad och får hjälp när jag behöver det.”

Det är något han vill att andra jobbsökande ska känna till. ”Jag vill få fram att man blir duktig främst med hjälp av sin attityd än av att läsa många böcker. Här på jobbet är vi mer intresserade av vem personen är och inte hur många certifieringar den har.”

Anton säger att det finns många fördelar med LearningWell. Förtroendet han får, att kollegorna tror på honom och att de tar hand om varandra. ”Dessutom finns det ingen risk att jag lämnas i en skrubb där jag bara ska skriva kod hela dagarna.”

Inte rädd för att misslyckas

Det som tar mycket tid utöver jobbet är att han och flickvännen förbereder sig för att bli föräldrar. Barnet anländer om några veckor men det är redan stressigt. Men det hade kunnat vara ännu jobbigare om inte Antons inställning där varit likadan som kring jobbet.

Allting går att lösa. Det Anton inte vet något om googlar eller frågar han sig fram till svaret oavsett om det gäller hur man tar hand om ett barn, renoverar huset eller lagar bilen.

”Du behöver aldrig vara rädd för att misslyckas. Varken med jobbet eller någonting privat. Ju snabbare du erkänner dina brister desto bättre blir det.”