Agila projekt är lugnare och tryggare

Ännu ett agilt projekt är färdigställt tillsammans med SSAB i Oxelösund. Den här gången var det ett äldre system som fick en modern arkitektur och uppdaterat programmeringsspråk, en insats som garanterar fortsatt livslängd och öppnar upp för fler utvecklingsmöjligheter.

Sebastian Fagerström som är projektledare på SSAB i Oxelösund och den som ansvarade för systemuppgraderingen. Även om SSAB bara har påbörjat resan mot att driva projekt agilt säger Sebastian att de redan ser många och stora fördelar med arbetssättet.

En av de största vinsterna är att det blir fokus på att lösa problemet här och nu. Inte att gräva ner sig i det som har varit eller lägga planer så långt fram att de ändå aldrig kommer att kunna hållas.

”Istället för att ha projekt som varierar mellan att vara för stressiga och för lugna hittade vi här balansen. Det blir ett helt annat flyt i jobbet när vi arbetar nära varandra och slutanvändare”, säger Sebastian Fagerström. sitter i samma rum och jobbar tillsammans i en riktning. Då kan vi ta spontana möten när det behövs och lösa problem direkt när de uppstår, utan en massa väntan. Det i sin tur skapar ett lugn och en trygghet för alla som jobbar i projektet.”

Peter Karlsson är medgrundare och vd på LearningWell. Han säger att samarbetet med SSAB handlar om mycket mer än bara systemutveckling.

”Här har vi behövt lära oss hur man kokar stål och optimerar fabriker av den här storleken, vilket inte är något de flesta förknippar med it-bolag. Vi vill verkligen se SSAB lyckas, oavsett hur klichéartat det låter. För att det ska funka behöver vi jobba väldigt nära dem, från att kolet anländer i hamnen till dess att det färdiga stålet skeppas iväg. Deras affär är vår affär.”

Det uppgraderade RSX-systemet är ett stöd för operatörer och metallurger när de gör stål.