Bli programmerare: 3 tips till dig som vill bli programmerare

Funderar du också på att bli programmerare? Kanske har du kommit in på en utbildning som innehåller programmering. Kanske är du sugen på ett nytt yrke i en växande bransch. Eller googlar du bara nyfiket runt för att få svar på hur du kommer igång – idag? Vi frågade Erik Ytterberg, systemutvecklare på LearningWell, vilka som är hans tre bästa tips till dig som vill ta första stegen mot att bli programmerare.

Erik Ytterberg utbildade sig till systemutvecklare på Mälardalens Högskola i Västerås, men är ursprungligen från Nyköping. Innan han kom till LearningWell jobbade Erik i flera år på stora it-avdelningar i Stockholm. Bland annat inom spel, aktier och telekom. Idag är han konsult på Scania i Södertälje. Där hjälper han företaget bygga mjukvarusystem för förarlösa lastbilar.

Erik Ytterberg tipsar hur du kan bli programmerare
Erik föreläser för programmeringselever på kontoret i Nyköping

3 tips till dig som vill bli programmerare

Vill du, precis som Erik, testa på livet som programmerare inom spännande branscher? Här är då Eriks tre bästa tips på hur du kommer igång och skriver dina första rader kod:

1. Ta del av kostnadsfria tutorials på YouTube
"På Youtube finns otroligt mycket undervisningsmaterial om både stort och smått. Det finns kurser på över 10 timmar som avhandlar ett helt språk såväl som korta klipp som snabbt går igenom en specifik del av språket. För den som har lättast att lära genom att höra och se exempel rekommenderar jag de här klippen varmt. Samma material finns såklart även att tillgå skriftligen på nätet, men ofta tar det lite längre tid att läsa det än att höra det berättas."

Här kan du läsa en lång och personlig intervju med rockmusikern Erik, med mission att göra Nyköping till nästa it-mecka.

2. Skriv små, små program som gör något
"När jag själv började programmera insåg jag ganska snabbt att jag skulle kunna skapa vad som helst, och satte upp grandiosa planer för alla projekt jag ville göra. Det visade sig att projekten i och för sig var möjliga att genomföra, men jag hade inte räknat med hur mycket tid och arbete det skulle krävas för att lära sig allt som behövdes.

För att träna sina färdigheter i det språk man valt och sitt algoritmiska tänkande kan det vara bäst att börja med små projekt, som till exempel ett kassaprogram som räknar ut hur mycket växel en kund skall ha tillbaka och i vilka valörer. Eller ett program som löser sudoku, istället för att sätta igång med nästa version av Fortnite."

3. Ta hjälp av någon som kan (men skriv koden själv)
"Ibland kan det vara svårt att komma igång med ett program för att man blir så överväldigad av problemet att man inte vet vilken ände man skall börja dra i. Har man tillgång till hjälp ska man givetvis använda den, men det är viktigt att man själv förstår detaljerna. Man kan till exempel diskutera hur problemet kan brytas upp i mindre delar, men man bör själv skriva koden som löser varje delproblem. Programmeringsspråket är ett verktyg för problemlösning. Det är bara genom att skriva koden själv man lär sig att obehindrat använda det verktyget."

Vad krävs för att bli programmerare?

Du som är duktig inom programmering kan välja att jobba som systemutvecklare. Vi har tidigare berättat hur vi på LearningWell ser på vad som krävs av en duktig systemutvecklare. Tipsen gäller för all typ av programmering. Att lyckas handlar mer än om bara teknik. Den höga efterfrågan kan hjälpa dig få en fot in i dörren, men det krävs ett genuint intresse för att lyckas. Nyfikenhet och ett brinnande intresse är därför två viktiga ingredienser. Lika viktigt är det att våga släppa på prestigen. Våga göra fel och erkänn dina misstag. Då lär du dig snabbast.

En som anammade dessa ord var Albin, som i slutet av 2020 hörde av sig till LearningWells läxhjälp. Trots att han var helt nya inom programmering lyckades han med lite hjälp få klart sitt projekt och hade sedan en stabilare grund att bygga vidare på - både kod- och kunskapsmässigt .

”Som oerfaren programmerare undrar man ibland vad tusan det är man håller på med (skratt)”, säger Albin. ”Samtidigt är det kul med problemlösning. Det gäller att hålla ut, så trillar polletten sakta men säkert ner.”

Tuffa tider för unga på arbetsmarknaden 2021

Enligt en rapport från IT Almega har arbetslösheten bland unga (under 25) ökat med 6 procentenheter sedan 2019. Speciellt tjänstesektorn är mycket hårt drabbad, vilket är en av anledningarna till att dagens läge slår hårt mot just unga och utomeuropeiskt födda. Av Sveriges närmare 500 000 arbetande unga är nämligen omkring 200 000 anställda i branscher som brukar räknas till tjänstesektorn.

Stor brist på it-kompetens kommande åren

Tittar vi lite längre fram i tiden ser vi dock att det ser desto ljusare ut för de med kompetens inom olika typer av programmering. Enligt rapporten IT-kompetensbristen, som släpptes i december 2020, kommer det saknas 70 000 personer inom techsektorn 2024. De kompetenser som förväntas ha störst efterfrågan är data science, AI, spelutveckling, programmering (front-end och back-end), DevOps och user experience (UX). Bland programmeringsspråken är det Javascript, C#/.NET som efterfrågas – även om det är generell programmeringskunskap oavsett språk som de flesta arbetsgivare söker.

Så, till dig som vill bli programmerare:

  • Ta del av kostnadsfria tutorials på YouTube
  • Skriv små, små program som gör något
  • Ta hjälp av någon som kan (men skriv koden själv)
  • Kom ihåg att det just nu kan vara tufft att hitta ett jobb
  • Inom bara några år kommer det vara stor brist på it-kompetens, och dina kunskaper kommer vara högt eftertraktade
  • Det krävs ett genuint intresse för att lyckas som systemutvecklare
  • Släpp på prestigen, våga göra fel

Vill du ha ett roligt jobb som programmerare?

Just nu söker vi systemutvecklare till Nyköping, systemutvecklare och tekniska testare till Karlstad, systemutvecklare till Helsingborg och automationsingenjörer till Mariestad. Intervjuer hålls löpande, så skicka in din ansökan idag!

Har du fler frågor eller vill du ha hjälp med ett programmeringsprojekt?

Hör av av dig till Erik direkt på erik.ytterberg@learningwell.se.