Tjejerna som satsar på en it-karriär: ”Nördstämpeln är borta”

LEARNINGWELL/NYKÖPING
Rekordmånga tjejer har sökt och kommit in på Campus Nyköpings .NET-utbildning i år. Pandemin och en längtan efter förändring med bättre arbetsvillkor är en av förklaringarna. Men kanske även att bilden av den ”nördiga” utvecklaren börjar suddas ut.

Tjejsnack del 1

I en serie artiklar kommer vi följa tre Nyköpingstjejer som pluggar .NET på YH i Nyköping och deras yrkesresa. På det här viset vill vi uppmärksamma yrket och uppmuntra att fler kvinnor väljer att bli utvecklare.

På film och tv framställs ofta programmeraren som en supernörd med stripigt hår som sitter och hårdkodar omgärdad av pizzakartonger, eller om man är tjej som Lisbeth Salander i The girl with the Dragon Tattoo, men så är det ju absolut inte. Det säger Maria Holster, 33 år, som går första terminen på Yrkeshögskolans .NET-utbildning i Nyköping.

Vi har bjudit in henne och kurskamraterna Maja Elb, 32 år, och Jonna Karlsson, 29, till LearningWell för ett tjejsnack om yrkesval, framtidsdrömmar och varför det fortfarande är relativt få tjejer som söker sig till yrket.
Runt fikabordet finns även Susanne Johansson, erfaren utvecklare och
agil coach på LearningWell. Hon har sedan starten 2021 även suttit med som sakkunnig representant i Yrkeshögskolans ledningsgrupp tillsammans med it-kollegor från de lokala it-företagen Consid, Nordlo, Strutz consulting, samt SSAB och CGI från Eskilstuna.

– Jag tycker det är kul med c# programmering och tycker om att se när nya förmågor växer fram. Och det är extra kul att en tredjedel av de sökande till höstterminen 2022 har varit tjejer. Det var ett mål vi i ledningsgruppen satte upp, så det känns fint att vi nådde det målet, säger Susanne.

Att bilden av systemutvecklare fortfarande är ganska stereotyp beror på flera saker, resonerar de. Men framför allt på cementerade könsroller och att varken lärare eller annan personal på grundskolan lyckas attrahera och förklara vad yrket handlar om.

– Mans- och kvinnodominerat kan man dra hur långt som helst. Jag känner att både samhället och vi själva sätter press på oss att leva upp till de här rollerna. Trots att jag har en pappa som jobbade som är datakonsult och systemutvecklare fattade jag aldrig vad han gjorde. Jag gick först estet men hoppade av och gick istället hantverksprogrammet och utbildade mig sedan till undersköterska efter ett par år inom vården, säger Maja Elb, och tillägger att samma pappa numera är väldigt peppad på hennes yrkesval.

– Han brukar säga att han unnar mig så att komma till den lätta sidan, alltså inte rätta, utan den med lätta. Pappa har sett vad jag har kämpat och vill att jag ska jobba under schysta villkor, säger hon.

Jonna Karlsson vittnar om samma sak. Hon valde att plugga till undersköterska för att mamma och systern hade gjort det, medan hennes tvillingbror valde naturkunskap och senare programmering. Jonna hade svårt att förstå vad hennes pappa arbetade med som programmerare.

– Att välja ett it-yrke fanns helt enkelt inte med i tankarna på gymnasiet. Fast nu när jag går en it-utbildning är det svårt att förklara för mina kompisar vad vi gör, så vi har nog en bit kvar, haha.

Jag är en kreativ person och insåg att det är ett kreativt yrke

Maria Holster instämmer, leende berättar hon att hennes kompisar tror att hon ska jobba med support när hon är klar.

För Maja Elb kom vändpunkten när hon under pandemin fick sitt andra barn. Hon hade sedan länge tröttnat på vårdyrket och ständiga omorganisationer och nedskärningar. Under föräldraledigheten kom hon fram till att det var systemutveckling hon skulle hålla på med och hittade .NET-utbildningen.

– Jag är en väldigt kreativ person och insåg att det är ett kreativt yrke – att man faktiskt skapar något, samtidigt som man löser problem. För mig är .NET är en bra grund. Det kommer öppna många dörrar även till det grafiska med design och funktion. Inom omvårdnadsjobben finns inte lika mycket svängrum, säger hon.

Maja Elb har hittat rätt med .NET-utbildningen.

Maria Holster var säljchef inom Coop när även hon under en föräldraledighet tänkte om.

– Jag vill ge mina barn en trygghet så vi flyttade från Stockholm och hem till Nyköping. Egentligen har jag alltid varit intresserad av datorer och hade haft span på YH-utbildningarna, samtidigt som jag ville gå en snabb utbildning. När jag var tonåring spelade jag ofta dataspel och satt mycket på Lunarstorm. Jag var alltid intresserad av vad som fanns bakom och hade nog kunnat söka en it-utbildning redan då om det funnits möjlighet, säger hon.

Susanne Johansson inflikar att även it-företagen har varit dåliga på att marknadsföra vad systemutveckling handlar om, men att hon upplever att yrket är jämlikt idag om man jämför med när hon började för 20 år sedan.

Två månader in i utbildningen är känslan god. Sammanhållningen i klassen är jättefin och det agila arbetssättet börjar få fäste. Alla känner att de har koll på grunderna i systemutveckling och C#. Men med småbarn och familjeliv försöker de optimera tiden i skolan.

– Just nu sitter jag nog sex effektiva timmar per dag med programmering, men hjärnan försöker lösa problem dygnet runt, säger Maja Elb.

Det blir enklare ju mer vi får lära oss, men jag tror hela klassen ligger på gränsen hela tiden.

Både Jonna och Maria instämmer i det Maja säger. Alla vaknar på nätterna för att de drömmer om problemlösning.

– Det blir enklare ju mer vi får lära oss, men jag tror att hela klassen ligger på gränsen hela tiden. Vissa dagar vet man inte hur man ska lösa det, så plötsligt trillar polletten ner, men jag tror 90 procent av alla känner lika, säger Jonna.

– Det är mer regel än undantag att man kommer fram till lika resultat, fast man löst uppgiften på olika sätt, fortsätter Maja.

Har ni bestämt er för vad ni vill jobba med efter utbildningen?

Maja Elb: Jag är väldigt öppen, men jag tror inte att jag vill börja som konsult utan sitta med ett fast team i början. Jag är inställd på att jobba mer backend först för att ta andra roller senare. Men det är fullstack jag vill bli.

Maria Holster: Jag har varit inne på frontend för att jag är intresserad av design. Men det är svårt att veta så tidigt i utbildningen. Jag kommer satsa på att vara fullstack för att få större möjligheter men tror det förhoppningsvis klarnar mer efter första LIAN.

Jonna Karlsson: Jag kan inte riktigt greppa alla roller ännu så tidigt i utbildningen. Backend låter frestande men jag kommer satsa på fullstack. Kanske är det bra att vara konsult i början för att hitta rätt, om jag inte hittar det under utbildningens gång.

Susanne Johansson: Många företag är bra på att inkludera och ni ska inte vara rädd för att ta en konsultroll. Ni kommer in i en juniorroll och att vara junior beror mycket på en själv – hur mycket man tagit till sig och hur intresserad man är. Det handlar mer om nyfikenhet och kompetens än om prestation, samtidigt ska du kunna hålla en demo, prata med kund och ingå i ett team där alla bidrar.

Vecka 46 går klassen in i Programmering 2, och nästa höst gör de sin första LIA. Vi kommer då att återkomma till Maja, Maria och Jonna för att se hur det gått.

Vi återkommer till Maja Elb, Maria Holster och Jonna Karlsson!

Foto omslag: Bildmontage Mitchelle Luo/Jenny Palmqvist