Gymnasiearbetet: ta fram en radio(röst)styrd bil

Vi pratar ofta om hur vi kan göra nytta för samhället. Att skänka pengar är en sak, men vi vill inte bara köpa oss fria utan även bidra genom att skänka kompetens och erfarenhet. Därför har vi nu, genom Erik Ytterberg, tagit oss an att handleda två gymnasieelever.

Oliver Larsson och Simon-Fredrik Schell går på Nyköpings Enskilda Gymnasium och vill bygga en bil som de kan radiostyra via en app i mobilen. I bästa fall vill de även kunna röststyra den.

”Vi tyckte att det lät svinkul och ville direkt kolla vad de behövde hjälp med”, säger Erik Ytterberg. ”Så vi ringde upp läraren som berättade att killarna inte hade någon direkt kodbakgrund men att de var jätteintresserade och redan hade börjat läsa på vad som skulle krävas av dem.”

Så Erik, Göran och Rasmus träffade dem. Det visade sig att studenterna ville göra så mycket det gick på egen hand, men att de skulle uppskatta att ha någon att bolla med om de skulle köra fast.

”Vi berättade för dem att det de vill göra, och tiden de vill göra det på, var så ambitiöst att vi själva aldrig hade tagit på oss uppdraget. Och vi har ändå väldigt mycket erfarenhet.”

Erik säger att tanken aldrig var att bromsa dem. Snarare ville han få dem att förstå att det kunde bli ett coolt projekt ändå – trots att de kanske inte skulle nå hela vägen fram.

Vill accelerera studenternas utveckling

Erik säger att sådana här saker ligger i linje med diskussionerna han och kollegorna har. Att de vill ge tillbaka något. Dessutom säger han att de blev smickrade över att det var läraren och eleverna som tog kontakt med dem.

”Personligen går jag igång på att lära andra och dela med mig av min kunskap. Det är väl så människor fungerar. Det är inbyggt och hårdkodat i oss. Sedan är det här förhoppningsvis ett steg för att placera Nyköping på it-kartan eftersom hela branschen skriker efter it-personal. På sikt är mitt jobb hotat om företag flyttar härifrån för att de inte kan få tag på personal, vilket också motiverar mig att hjälpa till.”

Han säger även att det är bra om kommande ingenjörer och utvecklare slipper göra alla misstag han själv gjorde. ”Om vi kan accelerera deras utveckling genom att motivera och styra dem bort från de värsta misstagen, skulle det också kännas riktigt bra.”