Hack Camp Nyköping: 24 timmar kod & minimalt med sömn

24 timmar. 38 deltagare. Och en vinstpott på 50 000 kronor. Under helgen ägde Hack Camp Nyköping rum. En tävling där det gällde att bygga tjänster för ett mer hållbart samhälle.

Under fredagen och lördagen arrangerades Hack Camp Nyköping på Studsvik Tech Park. Ett evenemang med syftet att hitta nya talanger inom systemutveckling och ta fram tjänster för ett mer hållbart samhälle. På plats fanns 38 deltagare i nio lag – från 15-åriga gymnasieelever till seniora utvecklare – som alla tävlade om 50 000 kronor.

Det stora priset vanns av laget C-Zero. De tog fram en tjänst där du kan mäta ditt dagliga koldioxidutsläpp och få reda på hur det förhåller sig till övriga Sverige.

Serieentreprenören Marie Gillstam var projektledare för hackathonet.

”Digitaliseringen och att bygga ett mer hållbart samhälle är något som påverkar oss alla. Dessutom har it-branschen en stor utmaning att hitta kompetens och locka till sig fler ungdomar. Såna här event är ett bra bidrag för att sätta arrangörerna i it-klustret i Nyköping på kartan, men även ett sätt för Nyköpings kommun och regionen att synas.”

”Jag var glad och nöjd när jag åkte hem”, säger Marie Gillstam. ”Det var en fantastiskt bra nivå på deltagarna, teamen och idéerna. Därför hoppas jag såklart att de jobbar vidare med sina projekt. I det kommande uppföljningsarbetet kommer vi att hänvisa dem vidare, exempelvis till Almi, för att de ska få hjälp med att vidareutveckla idéerna.”

Ingen vinst, men tre priser

LearningWell – som en del av it-klustret i Nyköping – var på plats med ett eget lag, som tog fram tjänsten GoodWell. En plattform där användarna kan hjälpa varandra att köpa miljövänligare produkter. Tanken är att tjänsten ska göra det snabbare, enklare och roligare att jämföra produkter och att fatta miljövänliga inköpsbeslut.

Genom att fritextsöka eller scanna en streckkod får du reda på allt du behöver veta om en vara: ett sammanvägt användarbetyg, miljömärkningar och eventuella kommentarer. Sedan kan användarna rösta upp eller ned varandras betyg och motiveringar, vilket visar vilken information – och vilka användare – som anses pålitliga.

LearningWell-laget blev utan vinst. Däremot ingick kollegan Johan Alm i ett blandat lag, som lyckades vinna pris för Bästa team. Dessutom vann vår sommarjobbare Samuel Johansson och hans lag det största priset – Bästa projekt. Ett tredje glädjeämne blev att vår marknadsförare hjälpte ett annat lag, som senare vann pris för Bästa presentation.

Visst tävlade vi för att vinna, men som alltid gläds vi åt att hjälpa andra utföra stordåd och hamna på prispallen.

”Ingen av oss hade varit med på ett hackathon tidigare, men det funkade ändå”, säger Johan Alm, som var med i laget som vann priset för Bästa team. ”Vi lade kanske sex timmar på att bara prata om idén och rita skisser på papper innan vi körde igång. Det var en bra blandning i laget med två gymnasiestudenter, en universitetsstudent, en som jobbar med marknadsföring och sedan jag”, säger Johan Alm.

Den officiella motiveringen till vinsten blev: ”Ett stort och väl fungerande team som formerades vid start och där alla kände ägarskap för idén och projektet. Personers kompetens och erfarenheter i teamet nyttjades effektivt och med bra styrning.”

Dygnet runt-programmering för att bygga ett hållbart samhälle

Note to self: ta med morötter nästa gång

Godisskålarna är nästan tomma utanför rummet där LearningWell arbetar. Det är bara några timmar kvar till det är dags att presentera idén för juryn. Någon kastar fram en godispåse på bordet och möts av en djup suck.

”Du har inga morötter istället?” frågar Staffan och pekar på de nästan tomma godisskålarna.

Från början vandrade han omkring och hjälpte de andra lagen med att sätta upp allt från Github till whiteboardtavlor, och pratade ai och maskininlärning för bildigenkänning. ”Men sedan dess har vi mest suttit här. Det har blivit mycket skratt, men däremot inte mycket sömn.”

Susanne håller med och säger att det har varit roligt att se vad ett lag med fem personer kan ta fram på ett dygn. Att starta med ingenting och sedan kunna presentera en prototyp som förhoppningsvis de andra deltagarna och juryn kan förstå.

”Vi har väl kodat nonstop förutom i två timmar, när jag sov”, säger Axel. ”Eller, det var nog snarare 1:40.” Han visar de tre, hårda stolarna där han låg utsträckt. ”Det fanns några luftmadrasser, men de andra fick ta dem. Jag klarar fortfarande av att sova på stolar”, säger han med ett leende och en tröttstirrig blick.

En enkel wirefram och förklaring till projektet
En enkel wirefram och förklaring till projektet

Alla vinnarna av Hack Camp Nyköping 2018

Bästa projekt

Team C-Zero – ditt ekologiska fotavtryck.

Motivering
Teamet tog sig an en stor utmaning och kunde på den korta tiden formera ett mycket väl fungerande team, få fram en bra och tydlig presentation med fungerande teknisk lösning. Idén kan göra stor nytta och effekt utifrån temat hållbara utmaningar.

Förklaring
C-Zero är en produkt där du kan mäta ditt dagliga koldioxidutsläpp och få reda på hur det förhåller sig till resten av landet. Tanken är att den ska vara smidig, smart och snabb att använda för att därefter kunna ge personliga verktyg för hur just du ska minska ditt fotavtryck på världen. Produkten jämför bland annat dina måltider, energiförbrukning och transporter för att sedan analysera dina negativa samt positiva vanor. C-Zero är menat för en bred målgrupp med en design som är lätt att använda och funktioner för att stimulera vardagen. Slutligen ger den bekräftelser på dina dagliga prestationer och tips på hur du bekämpar din inre miljöbov.

Bästa presentation

Team Fossilfri

Motivering
Team Fossilfri kunde både presentera en muntlig presentation som var tydlig och lätt att förstå. Tekniken var snygg och tydlig, samt genomarbetad och fungerande. På den korta tiden lyckades de förmedla både budskap och nytta och potential.

Förklaring
Fossilfri hjälper företag och privatpersoner att nå ett fossilfritt mål genom att chauffören enkelt hittar närmaste tankställe med miljövänligare bränslen.
Med tjänsten kan man reducera koldioxidutsläppen från fordon med upp till 90%
Bränslen som HVO och RME ger idag samma ekonomi som diesel och I Sverige finns det idag 10 leverantörer och ca 450 stationer.

Dock är inte detta väldigt känt av allmänheten. Det finns inte heller någon som erbjuder en tjänst där detta görs känt och tillgängligt. Tänk er Lendo för bränsle.

I dagsläget kan det vara svårt att hitta tankstationer då det inte finns någon överblickstjänst. Genom tjänsten Fossilfri, som leverantörer kan ansluta till, har man ett centraliserat system där företag får tillgång till fler leverantörer.

Genom karttjänsten kan chauffören enkelt hitta närmaste tankställe för att kunna tanka fossilfritt.

Bästa team

Team 500

Motivering
Ett stort och väl fungerande team som formerades vid start och där alla kände ägarskap för idén och projektet. Personers kompetens och erfarenheter i teamet nyttjades effektivt och med bra styrning.

Förklaring
500-veckors utmaningen – för att alla enklare ska kunna göra skillnad och tillsammans hjälpa till att nå FNs internationella globala mål. ”Varje person behövs för att vi ska nå FN:s 17 globala mål, med 500-veckorsutmaningen kan alla vara med och påverka, varje vecka fram till år 2030.”

Bästa teknik

Team Tankbar – Snowpro

Motivering
Teamet har använt ny och utmanande teknik med en tydlig anpassning till användarens perspektiv. Tekniken var väl utvecklat och testad under eventet och uppvisades live inför juryn.

Förklaring
Snowpro effektiviserar väsentligt planering, drift och uppföljning av snöröjning med ny digital lösning.

Så här funkar ett hackathon

Har du aldrig varit på ett hackathon tidigare och är nyfiken på hur det kan vara? Vill du lära dig mer och arrangera ett eget hackathon? Läs Hackathon-boken som vår skribent Joakim tog fram för att förklara East Sweden Hack, som arrangerades av Science Park Mjärdevi i Linköping.

Sugen på mer utveckling? Genom Meetup-gruppen Nyköping developers kan du hänga med utvecklare i Nyköping.

Hack Camp arrangerades av it-klustret i Nyköping tillsammans med Nyköpings kommun, Studsvik, Sörmlands sparbank och Regionförbundet Sörmland.