HotSpot-mässan i Karlstad

HotSpot är en av Sveriges största jobbmässor och arrangeras årligen av Karlstads universitet. Den 13:e februari samlades över 6 000 studenter med representanter från mer än 100 företag för att nätverka och äta apelsiner. Två av dem var Mattias Jonsson och Katarina Brunsson från LearningWell.

”Vi hade en bra dag och pratade med många studenter och andra utställare”, säger Mattias Jonsson. ”Placeringen av montern var perfekt och det var många som stannade till. Vi bjöd på apelsiner och svarade på diverse jobbfrågor. Många var nyfikna på rfid-demon vi hade med oss och hur vi använder den tekniken.”

Rfid-demon var ett smakprov på den typ av logistiklösningar som Karlstad-kontoret specialiserat sig på.

”Med vår rfid-nörd Gunnar Ivansson i spetsen har vi genomfört flera lyckade projekt, bland annat tillsammans med Trafikverket. Under 2018 genomförde vi också ett textilåtervinningsprojekt tillsammans med Swerea IVF, Peak Performance och Filippa K. Då användes rfid för att effektivisera klädsorteringen.”

Med sig till HotSpot-mässan hade Mattias och Katarina en light-version av Swerea-produkten. Data från olika klädesplagg matades in i textilanpassade och mjuka rfid-taggar, och kopplades upp mot en avläsare. När besökarna sedan blippade taggarna mot avläsaren dök motsvarande klädesplagg upp på en skärm tillsammans med plaggets märke, produktionsår, artikelnummer, tillverkningsland, storlek, färg och fiberinnehåll. Om flera taggar lästes av på samma gång syntes flera klädesplagg.

Kan användas på många olika sätt

”Rfid-tekniken har många olika användningsområden och kan appliceras på flera olika sätt. Det är ett effektivt sätt att optimera processer av olika slag, som t.ex. klädsortering”, menar Mattias. ”Tanken med demon var att den skulle väcka nyfikenhet hos studenterna, och det var kul att det var så många som hade frågor.”

Katarina säger att man inte behöver vara systemutvecklare för att uppskatta det som händer på LearningWell.

”Vi träffade bland annat en juridikstudent som hade massa frågor kring tekniken bakom det vi visade upp”, tillägger Katarina. ”Även om vi inte gick därifrån med mängder av nya jobbansökningar var det en trevlig mässa. Samtalen med alla studenter och utställarna gav mersmak. Vi ser fram emot nya möjligheter att visa upp oss och berätta mer om vad vi gör.”