En introduktion till hållbar it

Claes-Erik Frölund föreläste nyligen på Karlstads universitet kring ämnet hållbar it. Även om han trodde att han hade koll på läget ledde de förberedande efterforskningarna till nya insikter.

När du börjar läsa på om hållbar it inser du snabbt att det finns en bred yta. Det kan handla om att välja datorer som drar lite energi och servrar med standby-funktion. Du ska även titta på vilka material som är återvinningsbara och snälla för miljön.

Om du gräver djupare inser du snart helt nya saker. Som att världens kryptovalutor förbrukar lika mycket energi som hela Schweiz. I siffror är det 73 000 000 000 000 Wh per år, alltså 73 tusen miljarder.

Du märker också att världens alla it-system ligger på tredje plats när det gäller energiförbrukning, efter USA och Kina. Och eftersom den största delen av all energiproduktion kommer från kolkraftverk har du ytterligare en faktor att ta hänsyn till, eftersom kol inte är det grönaste vi har.

Energisnål kod

Även om Claes-Erik nu är koncernchef för LearningWell så är han kodare i grunden. När han började programmera behövde han tänka på varje tecken och kodrad, eftersom datorerna hade futtiga 128 kB minne.

Jämför det med hur vi i dag gödslar med kod. Det är möjligt eftersom vi i praktiken har oändligt med lagringsutrymme, exempelvis via molntjänster. Tyvärr förbrukar fortfarande varje kodrad extra energi.

Genom att skriva smartare mjukvara – där vi halverar mängden kodrader – skulle vi kunna spara en energimängd som motsvarar Japans totala förbrukning.

Så det kanske är dags att börja skriva energisnål kod?

Olika perspektiv på hållbar it

För att skapa en mer hållbar framtid räcker det inte med att göra en sak. Vi kan inte nöja oss med att flyga mindre, låta bilen stå eller köpa miljömärkta datorer. Vi behöver se över det mesta. Här är därför tre viktiga faktorer att titta på om du vill hjälpa till att dra ditt strå till stacken och skapa en grönare värld med mer hållbara it-system.

Det ekonomiska

När du köper in datorer eller it-system kollar du givetvis på prislappen. Något som är svårare att få en överblick över är livscykelkostnaden, alltså hur mycket datorn eller systemet kostar långsiktigt. Men för att förstå hur ekonomiskt hållbart någonting är behöver du göra ett försök.

Håller det dyrare alternativet längre? Vad blir kostnaden per år? Tillkommer löpande licenskostnader? Vad kostar det att inte byta ut, köpa nytt eller uppgradera systemet? Går hårdvaran att bygga ut eller uppgradera vid behov, eller måste den bytas ut helt?

Det funktionella

Det är en sak att veta vad du behöver här och nu, men hur kan du skapa it-system som täcker morgondagens behov? Är det värt att satsa långsiktigt, och hur mycket framförhållning är tillräcklig?

Kanske kan du gissa hur organisationens behov kommer att utvecklas över tid och försöker ta höjd för det när du köper in systemet, men tänk om du har fel. Istället för att ha tagit fram ett it-system som håller över tid har du skapat ett överflödigt och flexibelt monster, fyllt av funktioner ingen någonsin kommer att använda. Dessutom till en väldigt hög kostnad.

Eller går det att köpa ett system som uppfyller kraven som de ser ut i dag – och som dessutom kan utvecklas i takt med verksamheten?

Det sociala

Visst är Facebook, Google, Apple och övriga jättar med och utvecklar världen. De skapar nätverk, plattformar, mjukvara och hårdvara som för människor närmare varandra.

Samtidigt har vi med den nya tekniken byggt in alla våra samlade fördomar och orättvisor. Och ännu värre är att vi har gjort dem skalbara på ett helt nytt sätt. Det går nu ännu snabbare att mobba, hänga ut eller frysa ut individer, och förföra oss med avancerad marknadsföring.

För att kunna tänka på den sociala hållbarheten behöver vi ta en diskussion om det etiska. Även om någonting är bra för stunden, är det verkligen rätt i förlängningen?

Paradigmskiftet är här

Även vi som har varit med länge inom it-svängen har turen att få vara kvar och se paradigmskiftet. För det är verkligen någonting annorlunda och nytt som är på gång – där behovet av att diskutera frågor kring integritet, artificiell intelligens och etik enbart kommer att växa.

När vi klöv atomen var det något fantastiskt. Även om atomklyvningen i sig var en neutral uppfinning, finns det ingen som i dag skulle säga att atombomben är neutral.

Våra it-system är likadana. Den nya tekniken är fantastisk och i sig neutral, men vårt användande av den är det inte.

Vad som är säkert är att det är dagens och framtidens unga som bär på lösningen, som vanligt. Men det fråntar oss inget ansvar. Vi behöver göra vad vi kan för att hjälpa dem, oss och världen mot någonting bättre. Vi måste göra vad vi kan för att skapa betydligt mer hållbar it.

Bild av stevepb