Robotrevolutionen i fokus under årets vårkickoff med Nyköpings it-kluster

I torsdags hölls årets vårkickoff för Nyköpings it-kluster. Ett hundratals gäster, där ibland kollegor, kunder och partners till LearningWell, hade samlats på Sörmlands Museum för en kväll fylld med nätverkande, inspiration och god mat.

Kvällen började med mingel och välkomstdrink. Den rymliga men välfyllda aulan på Sörmlands Museum ockuperades av engagerade branschkollegor som ivriga diskuterade aktuella ämnen. Stämningen var på topp redan från start, och det skålades mellan gamla och nya bekantskaper. Precis det it-klustret är till för!

När det skålats färdigt hälsade Anders Strömsten, vd på Nordlo, och kvällens konferencier, Nyköpings näringslivschef Maria Karlsson, alla välkomna. Ordet lämnades sedan över till kvällens huvudperson: Fredrik Löfgren, robotforskare på Linköpings Universitet och lagkapten för det svenska robotlandslaget i fotboll.

Med sig hade Fredrik sin 5,5 kilo tunga robot Elsa, som spelar fotboll, dansar och lagar mat. Som en följd av smarta robotar som Elsa kommer områden som arbete, transport och kreativitet fullständigt förändras inom bara några år. På både gott och ont. Fredrik pratade om hur den växande automatiseringstrenden i världen kommer påverka oss människor. Publiken bjöds på en ögonöppnande resa genom den pågående AI- och robotrevolutionen, där Fredrik presenterade intressanta exempel, spännande insikter och chockerande profetior.

Kvällen startade med mingel och välkomstdrink
Kvällen startade med mingel och välkomstdrink
Fredrik Löfgren och Elsa, den fotbollsspelande roboten
Fredrik Löfgren och Elsa, den fotbollsspelande roboten
Även it-klustrets styrelse fick tid på scen
Även it-klustrets styrelse fick tid på scen

”Föreläsningen var intressant”, tyckte Anders Ericsson på LearningWell. ”Det gladde mig att han belyste AI-revolutionen från flera synvinklar. Många är ju långt ifrån att vara odelat positiva till det som komma skall och det är viktigt att vara medveten om de eventuella negativa konsekvenserna tror jag.”

Mer tid åt familjen

Efter att ha lämnat publiken med en hel del tankeväckande insikter avslutade Fredrik dock med en viktig påminnelse. Genom att automatisera tidskrävande dagssysslor med robotar får vi mer tid att spendera med vänner och familj.

”Som det ser ut idag är vi borta från våra familjer åtta timmar per dag”, konstaterade Fredrik. ”Vi sätter våra föräldrar på ålderdomshem. Robotar kan hjälpa oss få mer tid över till det som är viktigt i livet”.

Fotografering med Elsa

Efter Fredriks uppskattade presentation kunde publiken ta bilder tillsammans med roboten Elsa. Kvällen fortsatte sedan i festlig anda där det bjöds på god mat och dryck från Sörmlands Museum.

Peter Karlsson, vd på LearningWell och styrelsemedlem i it-klustret, med roboten Elsa
Peter Karlsson, vd på LearningWell och styrelsemedlem i it-klustret, med roboten Elsa
Sörmlands Museum bjöd på god mat
Sörmlands Museum bjöd på god mat

Vill du bli en del av Nyköpings it-kluster?
Gå in och anmäl dig på nykit.se. Nästa träff är 10 juni, då LearningWell står som värd för sommarens första pubkväll.