Konsulten som jobbar i flera olika världsdelar

Gravataí, Cosmópolis, Washougal och Tianjin. Det är namnen på orterna LearningWell-konsulten Michael Häggblad besökt för att hjälpa stora nonwoven-fabriker installera it-systemet WebTrack. Ett projekt han till en början kände sig väldig osäker inför – men som nu gett honom sällsynta lärdomar som utvecklare.

Nonwoven består till skillnad från vävda och stickade material av slanka fibrer sammansatta utan vidare inbördes ordning. Nonvowen är anpassningsbart och kostnadseffektivt, och används bland annat som material i dammsugarpåsar och hygienprodukter.

It-systemet WebTrack utvecklades ursprungligen åt Fiberweb Sweden, en svensk tillverkare av nonwoven-material. Upphovsman till WebTrack är Lennart Einarsson från företaget MyLog. När Fiberweb Sweden köptes upp av brasilianska nonwoven-tillverkaren Fitesa insåg Lennart att det skulle bli svårt att på egen hand lansera WebTrack till Fitesas samtliga fabriker. Han behövde en samarbetspartner som kortsiktigt kunde vara med och sköta lanseringen av systemet, och över tid ta över ansvaret för att underhålla och utveckla det ytterligare.

När LearningWell kom in i bilden fick Michael Häggblad, systemutvecklare på LearningWell, snart frågan om att ansvara för projektet.

”WebTrack är skrivet i Delphi. Ett programmeringsspråk vår vd Peter visste att jag är väl bevandrad i. Han undrade därför om det kunde vara något för mig”, berättar Michael.

Och det var det – till en början – inte.

”Vi visste att det skulle bli främst socialt utmanande att introducera ett nytt it-system i flera olika länder. Jag kände direkt att det låg utanför min komfortzon. Som något extremt obekvämt och helt omöjligt. Sådär som mycket kan kännas innan man förstår vad det handlar om.”

Ett utmanande projekt bortom det vanliga

Men det var så det började. Under ett möte med Fitesa fattade parterna tycke för varandra. Michael började se det som ett kul och utmanande projekt – där även det tekniska låg bortom mjukvaruutvecklingen han vanligtvis är bekväm med.

”Vi på LearningWell kände att vi kunde – och ville – göra nytta”, fortsätter Michael. ”Lennart tyckte jag var en trevlig figur. Delvis tack vare min bakgrund som civilingenjör i elektronik.”

”Jag började skruva sönder hans prylar”, skrattar han. ”Och Lennart verkade uppskatta nyfikenheten i att jag ville undersöka hur saker såg ut inuti.”

När avtalet mellan Fitesa och LearningWell var påskrivet var en del av överenskommelsen att Michael skulle följa med och besöka fabrikerna runtom i världen. På agendan stod till en början Gravataí och Cosmópolis i Brasilien, Washougal i USA och Tianjin i Kina.

Programmera människor – inte kod

I fabrikerna träffade Michael de platsansvariga öga mot öga. Mejlkonversationer på engelska med personer som har andra modersmål slutar enligt Michael allt för ofta med missförstånd. Det är speciellt tekniska termer som gärna ställer till det språkmässigt. Att träffas på plats gjorde det lättare att läsa av reaktioner och kroppsspråk, samt se till att sakerna verkligen blev gjorda.

”Jag har förbättrat min kommunikation. Nu kan jag se när någon inte förstår vad jag säger. Sådant är viktigt att fånga tidigt innan det får negativa konsekvenser. Det kan handla om något så enkelt som att ställa kontrollfrågor.”

När det kommer till att göra affärer med människor i andra delar av världen anser Michael att det är just språket som är den stora skillnaden. Kultur blir sällan ett problem då de flesta människor i grund och botten jobbar mot samma mål och vill ha samma sak. Om det dessutom finns en tydlig företagskultur att rätta sig efter blir det ännu klarare vad som gäller. Men att få människor att förstå varandra är trots det en utmaning.

”Jag brukar skämta om att projektet handlar om att programmera människor – inte kod. Det stämmer delvis. Du kan ha bra koll på din kodstil och vad det är du vill implementera, men i slutändan försöker vi sprida information. Det ska vara tydligt för maskiner och datorer – men främst människor. För utvecklare är det ofta en svår uppgift.”

Flexibilitet nyckeln för att utvecklas

Så vad lär du dig av att gå från stationär utvecklare till att besöka världens alla hörn i nonwoven:s tjänst? Svar: Flexibilitet lönar sig för dig som vill utvecklas.

”Du vet aldrig när någon som Fitesa kommer runt hörnet och ber om hjälp. Våga säga ’kör på!’ fast det känns obekvämt. Jag kände många gånger att ’nu går jag utanför min komfortzon’ och det hände att jag grubblade över om jag verkligen hade något att bidra med.”

”Då gäller det bara att vara ödmjuk för att du inte kan allt. Många inom projektet hade jobbat med nonwoven i över tio år, medan jag bara varit med några månader. Då är det klart att man känner sig som en nybörjare ibland. Var ärlig när du känner så. Räck upp handen och säg ’Jag vet inte vad det här är. Förklara gärna mer’.”

Michael menar att det leder till att du lär dig fascinerande saker om branscher du inte trodde du var intresserad av. Det mesta, till och med hur du tillverkar material av spunna fibrer, blir mer intressant ju djupare du dyker i det. Belöningen kommer sen när du kan använda din expertis till att göra området bättre.

”I höst ska vi tillbaka till samma platser för att sätta dit hårdvaran. Då går jag från kodapa till greasemonkey. När det är klart besöker vi anläggningarna i Italien, Tyskland och Peru.”