LearningWell stöttar biståndsprojekt i Tanzania

2024-07-02
En läkarstation på landsbygden för fattiga utan medel. Det är målet med Bukoba Health Clinic Project som LearningWell valt att stötta. Bakom projektet står bland andra Camilla Freedman, kulturskolechef som varit engagerad i frågan i över tio år.

Bukoba är Tanzanias tredje största stad och belägen vid Victoriasjöns västkust i nordvästra Tanzania. Här omvandlas just nu ett mindre hus till en läkarstation dit fattiga, främst kvinnor och barn, som inte har råd med läkarvård ska kunna vända sig för att få hjälp. Ett initiativ som föddes i Arvidsjaur, där Camilla Freedman arbetade som lärare runt 2010. Vid tillfället deltog hon i ett utbytesprojekt och hade förmånen att träffa Joas Lwankomezi som numera är verksam läkare i Tanzania.

– Joas kom från en fattig by i Tanzania och hade ingen möjlighet att studera. Vi startade då en insamling för att han skulle kunna plugga på college i Bukoba och sedan kom han in på läkarlinjen i Dar es-Salaam. Numera är han 31 år och har varit läkare i fem år, säger hon.

Idag är de goda vänner och Joas har länge fantiserat om att starta en mottagning för de allra fattigaste som inte har råd med vård, och har vittnat om alla dem som dör bara för att de inte får rätt hjälp. För ett år sedan hittade han ett hus som skulle vara perfekt för ändamålet. För att få ordning på huset startades ännu en insamling.

– Målet är att samla in 150 000 kronor under en tre-årsperiod, Därefter ska läkarstationen stå på egna ben, säger Camilla och tillägger att insamlingen hittills gått över förväntan.

Steg ett är att få i ordning på huset och redan i höst tror Camilla att läkarstationen kan vara bemannad vissa kvällar och helger.

– Joas vet att visa att varenda krona används på bästa vis. Han ser också till att det samlas in i Tanzania. Även om många är fattiga är det många som bidrar på sitt vis, genom att snickra en bänk till exempel.

Camilla berättar även att många, liksom hon själv, som varit med och bidragit från start är nyfikna på projektet. Därför planeras en studieresa till Bukoba i slutet av projektet 2026.

– Det får deltagarna naturligtvis bekosta själva, men det är ett spännande projekt att följa och det ska bli spännande att se hur det kommer gå.