Maskinsäkerhet – din garanti mot arbetsolyckor och personskador
För en större kunds räkning förser vi en större produktionsanläggning med maskinsäkerhet av hög säkerhetsklass. Lösningen är ett av många uppdrag LearningWell har inom maskinsäkerhet.
Tre områden i anläggningen ska förses med scanners, vars uppgift är att läsa av obehörig aktivitet och rörelser. Skulle en person befinna sig i något av områdena som scannern läser av, stoppas maskinerna i just den delen av anläggningen.
Området maskinsäkerhet är hårt reglerat både i Sverige och inom EU och det är lag på att farliga maskiner ska godkända säkerhetslösningar som skydd mot personskador.
– Vi använder alltid den högsta säkerhetsklassningen på våra automationslösningar, allt som är farligt skyddar vi, säger Pertti Ponerup som har uppdraget att konstruera just den här specifika maskinsäkerhetslösningen. Produktionsanläggningen ska dessutom förses med en ljusridå. Går man innanför den, stannar allt.
På all ny utrustning är maskinsäkerhet praxis idag. Om du gör en ombyggnad av en befintlig maskinlinje, så ska varje maskin i den uppfylla de krav som gäller för den, oavsett om det är en gammal eller ny maskin.
– För att en automationslösning eller annan produktionslösning ska få en CE-märkning måste du uppfylla vissa krav. För att sälja en maskin inom Europa idag så måste den ha godkänd märkning och säljaren blir ansvarig, säger Martin Söder, automationsingenjör på LearningWell som nyligen genomgått en avancerad utbildning inom maskinsäkerhet.
För att veta vilken slags maskinsäkerhet en maskin eller annan utrustning behöver förses med, görs alltid en riskbedömning. Vad är farligt, vad kan hända, på vilken nivå och hur ofta kan du skada dig på, är frågeställningar som bland annat checkas av.
– Det finns principer för integration av säkerhet. Risker ska så långt som möjligt undanröjas eller minskas redan vid konstruktionsstadiet. Därefter ska nödvändiga skyddsåtgärder vidtas för risker som inte kan undanröjas, berättar Martin Söder.
Alla nya maskiner och styrsystem ska vara utrustade med maskinsäkerhet från start.
Men en större automations- eller produktionslinje kan behöva ytterligare säkerhetsåtgärder, som exempelvis staket och ljusridå, samt varningsskyltar för att förhindra att ingen obehörig kommer för nära.
– All maskinsäkerhet ska vara operatörsmässigt hanterbar, skydden byggs så att operatören ska kunna arbeta obehindrat, berättar Pertti.
Skulle en person, trots säkerhetsklassning, ändå komma innanför skyddet genom att demontera skydd och skada sig, är företagsledningen fri från ansvar och det blir individen som blir ansvarig.
– Människan är vår största fiende och överlistar mycket. Men när vi gjort en säkerhetsklassning och installerat säkerhetslösning får kunden ett intyg. Om någon därefter gör något olagligt och exempelvis skruvat bort ett skyddsstaket, är det bara att hänvisa till dokumentet, berättar Pertti som tycker maskinsäkerhet är ett spännande område.
– Det är ett roligt jobb, särskilt på gammal utrustning som får inte kosta för mycket för kunden. Då får man klura och tänka en del för att hitta en säkerhetslösning som uppfyller alla krav, och samtidigt inte sticker i väg i pris.