Scoutledaren som gärna intresserar sig för det ointressanta

En otrivsam grundskola i Farsta och farbrorns blinkade fyrar. Ja, så började systemutvecklaren Michael Häggblads resa som idag gett honom mer än 25 år inom scouterna och konsultuppdrag runt hela världen. Numera triggas han av att få sätta sig in i det som är komplext och svårt, vilket bland annat lärt honom förstå andra människor. Han, som brukade tycka att människor var idioter – och valde utbildning och jobb för att slippa jobba tillsammans med andra.

Michael Häggblad växte upp i Farsta i södra Stockholm. Ett område som, på den tiden, inte var någon höjdare enligt honom själv. Mycket kändes obehagligt och Michael hade ingen vidare koppling till sina klasskamrater. Det var först när familjen flyttade till Upplands Väsby och han började på scouterna som han för första gången kände sig som en del av en gemenskap.

Idag, mer än två decennier senare är Michael fortfarande aktiv inom scouterna. Numera engagerar han sig ideellt för att ge ungdomar med liknande bakgrund samma möjligheter som han fick.

”För mig blev scouterna ett forum där jag fick uppskattning för det jag var duktig på”, berättar Michael. ”Kompisgänget som bildades under den tiden följdes åt genom både högstadiet och gymnasiet. Vi blev ett tight gäng som gjorde allt tillsammans och vi är bra vänner än idag.”

En säregen farbror väckte elektronikintresset

Vid sidan om scouterna blev Michael tidigt intresserad av elektronik. Tack vare sin säregna farbror som gillade att mecka med radioapparter och blinkade fyrar bestämde sig Michael för att läsa till civilingenjör på KTH – vilket han också gjorde. Grundkurserna kompletterades med specialisering inom design och processning av digital och analog hårdvara. Men just när det var dags att bege sig ut i arbetslivet 2004 kraschade it-branschen och många företag la därför ner sin utveckling inom elektronik.

Första jobbet blev istället i kundtjänsten hos en bilåterförsäljare i Stockholm. Michael var på den tiden helt ointresserad av bilar. Dessutom hade han valt elektronikutbildningen för att slippa jobba med människor – som han i allmänhet tyckte var idioter, berättar Michael med ett leende som tydligt visar att han idag har en helt annan syn på världen.

”Det blev en värdefull läxa för mig. Det går att intressera sig för saker som man egentligen inte är intresserad av eller som man kanske till och med avskyr. Jag lärde mig väldigt mycket under den tiden och när jag väl blev duktig på det jag gjorde blev jobbet faktiskt ganska kul.”

Flytten går till Nyköping

Några år senare flyttade bästa kompisen Tommy ner till Nyköping. Tommy gjorde sitt bästa för att locka med kompisarna från Upplands Väsby och tipsade därför Michael om LearningWell. Michael hade vid den tidpunkten hunnit jobba några år som systemutvecklare med fokus på affärssystem. Efter ett mejl till grundaren Peter med ämnesraden ”Varför jag byter jobb” bjöds Michael in till en första träff. Michael har sedan dess representerat LearningWell i länder som Brasilien, Kina och USA.

Tittar du närmre finns det en hel del smarta detaljer i saker och ting. Delar som tagit tusentals timmar av vridande och vändande att få fram.

”Det som gör att jag trivs så bra är att jag får jobba med spännande kunder i varierande projekt. Jag tycker det är kul att gräva ner mig inom komplexa områden och utforska all den kunskap som ofta ligger dold bakom till synes simpla lösningar. Tittar du närmre finns det en hel del smarta detaljer i saker och ting. Delar som tagit tusentals timmar av vridande och vändande att få fram. Ofta när man hör ”Varför har de inte bara gjort så här?” är det just för att det tagits hänsyn till tusentals faktorer utomstående inte känner till.”

Vill du också ha ett roligare jobb?

Just nu har vi lediga jobb på alla våra kontor. Bland annat söker vi fler duktiga systemutvecklare till vårt naturnära kontor i Nyköping.

Genom att kombinera rollen som scoutledare med jobbet som systemutvecklare har Michael samlat på sig egenskaper som gynnar samarbetet med kunder och kollegor. Bland annat har han lärt sig känna av när någon inte förstår vad han menar.

”Barn är tydligare än vuxna när de inte förstår något. Då räcker de direkt upp handen. Men både i scouterna och på jobbet händer det att saker missförstås på grund av att personen fått förutsättningarna felaktigt förklarade för sig från början. Sådant har jag blivit bättre på att känna av och snappa upp, för att sedan kunna rätta till.”

Michael kokar ner det han just berättat till att det är en stark nyfikenhet som driver honom framåt. Att förstå hur saker och människor fungerar. Var den nyfikenheten kommer ifrån vet han inte riktigt, bara att den fanns i släkten under uppväxten.

”Morfar var en halvsnål uppfinnarjocke. Han kunde spana in grannens nya vedklyv och hävda att han minsann kunde göra en likadan på egen hand – och så gjorde han det. Det är nog där ifrån jag fått det.”


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt som passar dem bäst. Därför ger vi gärna kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom allt de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.