Morgondagens systemutvecklare på studiebesök

Tredje året på gymnasiet kan vara en knepig period. Många viktiga karriärs- och livsval ska göras samtidigt som betygen måste skötas för den som vill komma in på en högskoleutbildning. Därför bjuder vi gärna in programmeringsintresserade elever till studiebesök på våra kontor för att ge dem en klarare bild över livet som systemutvecklare.

Under december och januari hade vi äran att ha klasser från Nyköpings Gymnasium och Nyköpings Enskilda Gymnasium på besök. Tillsammans tog vi fram en backlog och pratade om möjliga vägar in i it-branschen.

Från gymnasiet till Scania

Precis som tidigare var det Erik Ytterberg som ansvarade för besöken. Erik jobbar som systemutvecklare på LearningWell och är själv från Nyköping. För att ge eleverna ett hum om hur man tar sig in i branschen började Erik besöken med att dela med sig av sin it-resa. Från elev på elteknikprogrammet på Nyköpings Gymnasium, via Mälardalens Högskola och sen in i spel-, aktie- och telekombranschen - innan han till slut hamnade på LearningWell. Han sitter nu som konsult hos Scania.

”För oss på LearningWell är det viktigt att engagera oss i samhället”, förklarar Erik. "Att få visa potentiella programmerare att det här yrkesområdet finns och hur intressant vi tycker att det är."

”Som många vet kommer det råda en stor brist på programmerare i framtiden. Genom att berätta om vårt område hoppas vi kunna inspirera och motivera eleverna att i framtiden välja utbildningar med it-inrikting. Det skulle vara bra för branschen generellt, och vi blir såklart extra glada om någon vill komma hit och jobba med oss på LearningWell."

Alternativa vägar in i it-branschen

Eleverna fick även höra Jonas Perssons väg in i it-branschen. Jonas jobbar också som systemutvecklare på LearningWell, men hade en betydligt krokigare resa in i branschen. Inte den traditionellt akademiska som många andra programmerare. Så när frågan om det verkligen är nödvändigt att ha högsta betyg i alla ämnen kom upp tryckte Jonas istället på det som gjort att han tagit sig dit han är.

”Skolan är viktig och bra betyg är alltid en fördel. Men det är minst lika viktigt att vara intresserad av området och hungrig på att lära sig mer. Jag har haft flera jobb som inte varit relaterade till programmering, men har alltid haft en intresse för allt ifrån enkortsdatorer till datorspel och programmering. Det hjälpte mig att få en fot in i dörren och därifrån kunna utvecklas som systemutvecklare.”

Tips!

Kom igång med programmering genom att läsa Eriks 3 bästa tips till dig som vill bli programmerare.

Eleverna fick sedan testa på att sätta ihop en backlog, där målet var att prioritera i vilken ordning ett first-person-shooter-spel skulle byggas. Besöket avslutades med en rundvandring på kontoret.

Är du studerande och vill komma på studiebesök?

Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Alexander Carlsson
Kommunikationsansvarig
072 - 849 57 17
alexander.carlsson@learningwell.se