Nu tar .NET-tjejerna klivet ut i arbetslivet

Två års studier är över. Nu väntar en påtagligt skakigare arbetsmarknad för Maja, Jonna och Maria än när de påbörjade .NET-utbildningen hösten 2022. – Vi känner oss redo och är väldigt nöjda med utbildningen men det känns som om branschen dragit i handbromsen, säger de.

Det har varit fullt ös in i det sista. Förutom vårterminens långa LIA-period på 16 veckor har de skrivit och redovisat sina ex-jobb. Och i fredags var det ”äntligen” dags för avslutning tillsammans med klasskamraterna i System 22. Men känslorna är tudelade. Samtidigt som de längtar ut i arbetslivet är de enade om att det både känns konstigt och lite läskigt.

Tjejsnack del 3 – examensdags

I en serie artiklar har vi följt tre Nyköpingstjejer som pluggar Systemutveckling.NET på YH i Nyköping och deras yrkesresa. På det här viset vill vi uppmärksamma yrket och uppmuntra till att fler kvinnor väljer att bli utvecklare. Det här är den sista och avslutande delen.

Maria Holster, som gjort sin LIA (lärande i arbete) på SSAB är den enda av tjejerna som i skrivandets stund fått sommarjobb. Hon ska tillsammans med några klasskamrater fortsätta med projekt ”Spårsyn” för SSAB:s räkning som ska vara klart i slutet av augusti.

– Vi är tre i klassen som fått sommarjobb med projekt Spårsyn. Efter det är det ovisst vad som händer, säger hon.

Maja Elb gjorde både LIA 1 och 2 på Nyköpingsföretaget AXS där hon arbetat med ett mindre avgränsat projekt.

– Mitt LIA-arbete och examensarbete är samma sak. Jag har byggt på samma projekt som i höstas – ett adminsystem – en dashboard för att administrera integration mellan systemen. Det är byggt i React med ett API i backend. Det tillkom inte fler funktioner med blev ett mycket robustare system med bättre validering och säkerhet. Och jag har verkligen lärt mig massor, säger hon.

Jonna Karlsson gjorde sin LIA hos oss på LearningWell, där hon tillsammans med klasskamraten Jonathan Lind utvecklat administrationsdelen i ett affärssystem för en kunds räkning. Som examensprojekt byggde de en mobilversion av företagets tidrapporteringssystem.

– Det gick bra, faktiskt över förväntan. Jag hade velat lägga mer tid på webbappen, det kändes lite tunt men vi hade bara 20 dagar på oss till exjobbet. Vi fick ändå bra feedback på demon. Jag har lärt mig massor under LIA:n och exjobbet och framför allt har jag lärt mig om vad man inte ska göra, säger Jonna och blinkar. Hon får igenkännande medhåll av de andra.

LÄS MER: Tjejsnack del 2 "Vi har fått mersmak på jobblivet"

– Jag känner samma. Varje gång man ska lära sig hur något fungerar, får man med sig mängder med andra saker, säger Maja Elb.

Även Maria Holster har arbetat med sitt examensarbete in i det sista. Men till skillnad från de övriga har hon jobbat i ett eget projekt.

– Eftersom vi var så många i vårt projekt på SSAB skulle vi inte kunna påvisa om vi gjorde examensarbetet själv. Så jag har arbetat vidare på en liten community för familj och vänner som jag och Maja utvecklade tillsammans i höstas. Jag har byggt in ett API och gjort det möjligt för communityns medlemmar att dela prylar med varandra, samt lagt till en chattfunktion.

En utmaning som alla delar är att det lätt kan uppstå ”krockar” när man jobbar parallellt i flera projekt och system. Samtidigt har det lett till att de lärt sig fler programmeringsspråk och ramverk än de trodde var möjligt när de började utbildningen.

– För två år sen trodde jag att det skulle vara omöjligt att lära sig andra språk och ramverk utöver .NET  C#. Men i och med att vi utvecklat i React ts vet jag att det inte är så, säger Jonna.

Maria Holster, Maja Elb och Jonna Karlsson utanför Campus Nyköping. 

Vad händer nu?

Maja Elb: Jag har sökt många jobb men det märks att vi är inne i en skakigare period. Det känns som om ingen vågar ta in unga juniora utvecklare. Det är tufft att söka så många jobb och bli bortvald så tidigt i processen. Men fick faktiskt precis ett positivt besked precis. I augusti börjar jag en projektanställning på sex månader som utvecklare!

Maria Holster: Jag har också sökt flera jobb utan resultat, men hoppas att sommarjobbet kan vara en bra erfarenhet på CV:n

Jonna Karlsson: Jag har inte sökt jobb men ska göra ett kodtest på LearningWell som är obligatoriskt för att få jobba där. Vi får se hur det går. Men jag känner ingen panik över att bli arbetslös. Får jag inte jobb på LearningWell har min pappa ett företag där jag får jobba, han är också utvecklare.

Vad kan branschen göra för att underlätta för juniora utvecklare?

– Jag tycker branschen har ett visst ansvar, men man måste veta att juniora utvecklare är kostnadsbärare i början, och att det är höga ingångslöner för juniorer, säger Susanne Johansson som sitter med som sakkunnig i ledningsgruppen på Campus Nyköpings .NET-utbildning, samt i LearningWells ledningsgrupp.

– Samtidigt verkar det vara brist på seniora utvecklare och har man brist på seniora kanske det är svårt att lära upp juniora, resonerar Maria Holster.

– Om ingen vågar ta in de unga kommer det byggas upp en skuld. Så våga satsa och lär upp en ny generation.

Slutligen, har ni några tips till andra tjejer som är nyfikna på systemutveckling?

Maria Holster: Våga, det är så kul och roligt. Skulle lätt kunna plugga i två år till!

Maja Elb: Kör! Det behövs fortsatt mycket fler tjejer och kvinnor i branschen och en större mångfald där alla finns representerade.

Jonna Karlsson: Har du aldrig hört talas om IT eller tycker det är svårt – läs på, kolla youtube-videor. Har du lite intresse, gå Programmering 1, kolla code along-klipp och testa själv. Jag lovar att det är kul!

LÄS MER: Tjejerna som satsar på en it-karriär: "Nördstämpeln är borta"

SusanneSusanne Johansson, erfaren utvecklare och agil coach på LearningWell. Hon har sedan starten 2021 även suttit med som sakkunnig representant i Yrkeshögskolans ledningsgrupp tillsammans med it-kollegor från de lokala it-företagen
Susanne Johansson kramar om tjejerna. Hon har sedan starten 2021 suttit med som sakkunnig representant i Yrkeshögskolans ledningsgrupp tillsammans med it-kollegor från de lokala it-företagen.