Stort uppdrag sjösatt efter komponentkrisen

MARIESTAD 2023-03-24
Materialbristen har varit ett genomgående tema sedan pandemin. Men nu börjar det äntligen lätta och med ett års fördröjning är Mariestad nu i full gång med konstruktion, programmering och simulering inför bytet av ett större styrsystem i sommar.

– Det är ett omfattande renoveringsuppdrag av en befintlig anläggning med mycket utrustning som ska bytas. Bland annat ska vi bygga nio styr-och kraftskåp till det här projektet, säger Krister Nilsson, kontorschef i Mariestad.

Bristen på halvledare och andra komponenter har varit akut i både Sverige och övriga världen sedan pandemin bröt ut, vilket lett till att man helt enkelt fått lägga vissa jobb på framtiden. Men kunderna har visat stor förståelse och i det aktuella fallet gick det att skjuta upp installationen av det nya styrsystemet ett år.

– Materialbristen är konstant och det har varit långa leveranstider men vi har kunnat beställa lite grejer i taget. Nu finns i princip alla grejer som vi behöver och vi ser att det börjar knyta ihop sig, fortsätter Krister Nilsson.

Krister Nilsson och Klaus Herrlinger har en genomgång inför dagens arbete i verkstaden. 

Arbetet sysselsätter tre man på heltid just nu, samt en projektledare och i driftsättningen ska ske mellan vecka 29 och 32 – mitt under den svenska industrisemestern. Robin Johansson är LearningWells färskaste automationsingenjör, han började sin tjänst i januari och sitter just nu med programmering och simulering av det nya styrsystemen.

– Visuellt är simuleringen inte så vacker men är jättebra program för att testa funktionaliteten. Alla fel som man kan hitta där istället för i verkligheten, är guld värt, säger han koncentrerat.

Monteringen av de nya skåpen är Klaus Herrlingers ansvar, medan Nils Andersson har det huvudsakliga programmeringsansvaret. Pertti Ponerup är konstruktör och projektansvarig.

LEARNINGWELL SW I MARIESTAD
På LearningWell i Mariestad arbetar automationsingenjörer som brinner för att lösa utmaningar med elkonstruktion, teknik och programmering.
Vi har lång erfarenhet av automation och tar gärna helhetsansvar i projekt – med allt ifrån konstruktion till programmering, byggnation, installation och drifttagning.
Ända sedan starten har vi utvecklats utifrån ett skönt familjärt perspektiv. Det vill säga en platt företagskultur och hjälpsam arbetsmiljö, där vi tillsammans är med och påverkar de beslut som tas.
Bland kunderna finns allt ifrån internationella storbolag med miljarder i omsättning, till lokala familjeföretag från Skaraborg.