Prisbelönt teknikprojekt vill öka återvinningen i textilbranschen

I fredags tog forskningskoncernen Swerea och it-konsultföretaget LearningWell emot Guldtaggen för Nordens bästa rfid-projekt. Syftet med det Vinnova-finansierade projektet är att underlätta spårning och återvinning av kläder och hemtextil.

Varje år konsumerar vi svenskar omkring 12,5 kg kläder och hemtextil. Av det samlas endast 2,4 kg in medan resten läggs i soporna och förbränns. Med hjälp av ny teknik kan sorteringen av insamlad textil i hög grad effektiviseras vilket innebär att förutsättningarna för högkvalitativ materialåtervinning väsentligen ökar.

Det prisbelönta projektet är ett Vinnova-finansierat samarbete mellan Swerea IVF och it-konsultföretaget LearningWell. Med i projektet är även Peak Performance, Filippa K, Acreo och Teko. Naturvårdsverket föreslår att mängden textilavfall i restavfallet ska minska med 65 procent från 2015 till 2025. Den teknologiutveckling som detta projekt bidrar till är en viktig möjliggörare.

Tanken är att med hjälp av rfid-teknik kunna skapa en detaljerad innehållsförteckning för varje producerat plagg. Rfid-taggen är så liten att den kan sys in i plagget redan vid tillverkningen och sedan följer med det genom hela logistikkedjan, från fabrik till butik. Förutom att underlätta hanteringen av material i sorteringsanläggningar kan tekniken även vara användbar i butiker som stöldskydd och snabba på och förenkla inventeringar.

Flerfaldigt prisbelönta för rfid-projekt

”Jag känner mig oerhört stolt över det här priset”, säger Claes-Erik Frölund, koncern-vd för LearningWell. ”Det här är andra gången vi får ta emot pris för Nordens bästa rfid-projekt och det känns extra bra att det är för en så god sak.”

LearningWell har tidigare vunnit Guldtaggen och Minitaggen på European Tag Award. De har också vunnit den globala standardiseringsorganisationen GS1:s pris som världens bästa projekt – alla kategorier – och var även en av tre finalister i RFID Journal Award i kategorin Best Implementation.

En synergieffekt av projektet är nu att ytterligare ett Vinnova-finansierat projekt har startats, där LearningWell också finns med som rådgivare och leverantör. Syftet är att titta på produktionskontroll och spårbarhet vid tillverkning av specialtyger.

LearningWell har under en längre tid varit strategiska rådgivare till Trafikverket och hjälpt till med att bygga ut spårning av tågtrafiken med rfid-teknik. De är även strategiska rådgivare till Stora Enso kring smarta förpackningar och deltar i ett EU-projekt för att skapa effektivare logistikterminaler.

”Givetvis har vi en nöt att knäcka kring den personliga integriteten om alla kläder blir spårbara”, säger Claes-Erik Frölund. ”Det är bland annat sådant som vi nu kikar på lösningar för att lösa.”

Kontaktperson

Claes-Erik Frölund, koncern-vd
cef@learningwell.se
0733–51 82 74

Om LearningWell

LearningWell har ett 50-tal anställda, fyra kontor i Sverige och kunder över hela världen. Företaget bygger skräddarsydda it-system för exempelvis omvärldsbevakning, logistiklösningar och affärssystem. Bland kunderna finns bland andra de svenska och schweiziska försvarsmakterna, OKG och SSAB.

Om Swerea-koncernen

Swerea-koncernen skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena material-, produktions- och produktutveckling. Målet är att skapa affärsmässig nytta för medlemmar och övriga kunder och att stärka konkurrens- och innovationsförmågan hos näringslivet i Sverige. Koncernen har ca 550 medarbetare och omsätter 680 Mkr per år.