Proffs på projektledning
På SSAB i Oxelösund utvecklas och tillverkas några av världens mest avancerade stål. År 2030 är målsättningen att ståltillverkningen ska vara helt fossilfri. För det krävs bland annat en modern IT- och OT-struktur som omfattar alla nivåer.
Det pågår flera stora projekt på SSAB, många kopplade till den nya ljusbågsugnen (EAF) som ska börja leverera fossilfritt stål år 2027. En mångmiljardinvestering som kommer ha stor positiv inverkan på koldioxidutsläppen, lokalt och globalt.
För att omställningen ska vara möjligt krävs stor teknisk expertis, både intern och extern. Kompetens som samlats i den omfattande projektorganisationen för ljusbågsugnen.
Hans Jakobsson är projektledare för ”Delprojekt Automation & IT” i projektorganisationen för elektrodugnen och den nya råmaterialhanteringen. Han började på LearningWell 2010 och har genom åren lett flera stora projekt bland annat inom kärnkraftsindustrin, där ett sex år långt projekt för OKG är ett av det mest omfattande. Hans var projektledare på kundens sida i PLEX-projektet (Plant Life EXtension) på kärnkraftverket O2 och höll i kravställning, utveckling och implementering av ett nytt digitalt reaktorsäkerhetssystem, nya säkerhetsklassade elsystem samt nya reservkraftdieslar. Kort sagt, hjärnan och hjärtat bland säkerhetssystemen.
Det är stort, skitigt och nästan obegripligt att det kan komma ut en plåt av högsta klass med tanke på alla system det ska gå igenom. Jag kanske är en industriromantiker, men det är verkligen maffigt.
För SSAB fick han sitt första projektledaruppdrag 2018 och har sedan dess blivit väl insatt i stålindustrin. Organisationsmässigt liknar de två arbetsplatserna varandra, däremot bjuder järnverket på en betydligt ruffare miljö än kärnkraftverkens mer kliniska.
– Det krävs även stor organisatorisk förståelse och teknisk inriktning för att kunna ta sig an projekt av den här storleken, berättar Hans och framhåller att SSAB en väldigt häftig arbetsplats att arbeta på.