”Programmering är ett superverktyg”

För någon som är bra på matte och logik kan programmering vara rena superkraften. Det säger Miroslav Davidovic, backend-utvecklare med civilingenjörsbakgrund på LearningWell.

”Miro” har mycket att tacka sina föräldrar för. Trots strikta importregler i det som idag benämns som forna Jugoslavien, lyckades familjen i mitten av 80-talet få tag på en Commodore 64 till Miroslav som då var 12 år. Familjen bodde i en mindre stad utanför Serbiens huvudstad Belgrad där mamman var mattelärare på gymnasienivå. Att även Miroslav hade en fallenhet för matte hade tidigt stått klart och redan som åtta-åring åkte han på matteläger under sommar- och vinterloven. Upplägget var ett par timmars matteplugg på förmiddagarna och säsongsanpassad lek och aktiviteter på eftermiddagarna, som bad eller skidåkning.

Någon gång under den här tiden stötte Miro på sin första dator – en Apple 2 och intresset för programmering väcktes.

– Jag minns inte om det var på mammas jobb eller på ett camp. Mina föräldrar uppmuntrade mitt intresse och lyckades till sist få tag på en Commodore 64 genom kreativa metoder.

På gymnasiet studerade Miro avancerad matematik och programmering och insåg att för en person som brinner för både matte och logik, är programmering rena superverktyget. Ändå skulle det dröja åtskilliga år innan Miro fick använda sig av sina kompetenser fullt ut.

– Jag är i grunden civilingenjör och pluggade flygteknik på Belgrads universitet. På grund av det ekonomiska läget arbetade jag aldrig med flygteknik utan hamnade på det norska företaget Elopak där jag jobbade som projektmanager i 13 år.

Under den här perioden bildade Miroslav familj och fick egna barn.

Nu undrar vi ju förstås hur Miroslav Davidovic till sist hamnade på LearningWell i lilla Nyköping?

– Jag fick möjlighet att komma på intervju på Ebersprächer i Nyköping. Här såg jag en fantastisk möjlighet att använda min erfarenhet som processingenjör med programmeringskunskaper i en ny högteknologisk miljö.

Familjen flyttade till Nyköping och efter sex år på Ebersprächer kom Miroslav i kontakt med LearningWell för första gången. En annons hade väckt hans nyfikenhet, och han bjöd in sig själv till ett möte med Nyköpingskontorets vd Peter Karlsson. Dom fattade tycke för varandra men det skulle dröja ytterligare några år innan Miro började på LW.

– Ungefär samtidigt fick jag ny tjänst som systemingenjör och programmerare på Enerco EA i Södertälje.  Jag var så sugen att börja på LearningWell för att lära mig programmering på en högre nivå. Men jag hade redan tackat ja till det andra jobbet.

Miro fick chansen tre år senare och den 1 mars 2022 började han arbeta som backend-utvecklare på LearningWell. Vid anställningsintervjun frågade Peter Karlsson om det var något Miro undrade över.

– Stämmer det att ni åker på skidresor till alperna?

Åtta dagar senare satt Miroslav på ett flygplan till Cervina tillsammans med sina nya kollegor.

Vill du också ha ett roligare jobb?

Just nu har vi lediga jobb på alla våra kontor. Bland annat söker vi en vass systemutvecklare till Team Autonoma fordon.

MIROSLAV "MIRO" DAVIDOVIC

Ålder: 49 år
Familj: Fru och två barn
Bakgrund: Är i grunden civilingenjör i maskinteknik för flygplan. Studerade på Belgrad universitet. Har arbetat både som processingenjör och  systemingenjör på olika företag. Har även jobbat som volontär med att programmera system för hjälporganisationen Shelters som hjälper hemlösa.
Gör: Systemutvecklare, jobbar med affärssystemet för Eriks fönsterputs.
Favoritspråk: C# (.Net), SQL, Python
Om uppdraget: Jätteintressant, då det är ett nytt område för mig med webbutveckling. Affärssystemet innehåller många olika funktionaliteter där mina erfarenheter kommer till användning, samt matematik som jag också gillar, även data-analys är en viktig del. Framår finns flera möjligheter att även använda maskininlärnings-algoritmer.
Teamkompisar: Erik och Susanne

Topp tre på fritiden:
– Aktivitet med familjen – allt från sport till matte
– Är aktiv i Nyköping Oxelösunds Bordtennisklubb (NYX) både som spelare, lagledare och distriktsdomare. Det finns finns hur många möjligheter att träna i Sverige som helst, men jag valde bordtennis.
– Gillar att åka skidor på vintern, programmering är också en stor hobby.