Lärdomar från Rekryteringsmässan 2019

I början av februari arrangerade Arbetsförmedlingen i södra Sörmland Rekryteringsmässan 2019 i Nyköping. LearningWell representerades av Susanne Johansson och Simon Göransson, som inte var där för att ’tokrekrytera’.

”Vi var huvudsakligen där för att visa upp oss och berätta vad vi gör”, säger Simon Göransson. ”Från början trodde vi inte riktigt att vi skulle hitta vår målgrupp, men vi hade många bra samtal med nyfikna och hungriga besökare som ville veta mer om LearningWell och livet som systemutvecklare. En kvinna nämnde att hon skulle tipsa sin svåger om oss — och sånt tycker vi är superkul att höra!”

Simon berättar att flera av besökarna som stannade till vid montern hade någon form av programmeringserfarenhet sedan tidigare. Däribland en eritreansk man som för länge sedan kodat i C, men som tvingats ge upp kodandet efter flytten till Sverige. Andra hade tagit enstaka kurser på gymnasiet och trodde därför inte att de hade vad som krävs för att jobba med systemutveckling.

Simon: Vi ville inspirera de som kanske inte riktigt trodde på sig själva att ta upp kodandet igen.

”Fina certifieringar och tunga examensbevis är inte alltid avgörande", säger Simon. "I den här branschen kommer man långt med nyfikenhet, så länge man brinner för programmering och tuffa utmaningar.”

Vad krävs av en systemutvecklare?

Det brinnande intresset är något Peter Karlsson, vd för LearningWell, ser som speciellt viktigt för att lyckas.

”Det finns en hög efterfrågan på duktiga programmerare och det är positivt för den som drömmer om en framtid inom systemutveckling. Vi letar specifikt efter personer som verkligen brinner för programmering och problemlösning. Den höga efterfrågan kan hjälpa dig få en fot in i dörren, men jag tror det krävs ett genuint intresse för att lyckas.”

Det sägs att det krävs 10 000 timmars träning för att bli expert inom ett område. Huruvida det tar så lång tid att bemästra rollen som systemutvecklare låter vi vara osagt, men en sak är säker.

”För att bli riktigt bra måste du vara nyfiken på att lära dig nya saker. Jag anser att nyfikenhet, problemlösningsförmåga och intresse är de viktigaste nyckelorden för vilka egenskaper vi söker i våra anställda”, konstaterar Peter.

Rätt verktyg i verktygslådan

Förutom personliga egenskaper läggs stor vikt på verktygen i din verktygslåda. Människor med praktiska erfarenheter från hands-on-projekt inom databasdesign och back- eller frontend-programmering har ofta förtur. Peter menar därför att det är viktigt att välja en utbildning som erbjuder detta, samtidigt som det hjälper dig bestämma om programmering är din grej.

”Många som kommer till oss har bra akademiska utbildningar, men saknar praktisk erfarenhet. Vi önskar därför att Arbetsförmedlingen skulle hjälpa till att få in fler personer på relevanta yrkeshögskoleutbildningar inom vårt område. Vi ger alltid våra sommaranställda egna projekt att jobba på under tiden dom är hos oss. På så sätt skaffar de sig praktiska erfarenheter och vi ger dem stöttning när det behövs”, avslutar Peter.

Sammanfattningsvis tyckte både Simon och Susanne att årets upplaga av Rekryteringsmässan överträffade förväntningarna. Simon passar också på att skicka en hälsning till alla som är intresserade av att jobba med någon form av programmering.

”Kom ihåg att släppa på prestigen. Våga göra fel och erkänn dina misstag. Då lär du dig snabbast.”