Rfid-tröjorna populära på Flexoforum

Flexoforum är en stor mässa för pappers- och förpackningsindustrin. Den arrangerades i Sunne förra veckan och lockade utställare och företag från hela världen. Vi fanns på plats för att demonstrera två prisbelönta rfid-projekt.

”Trots att rfid-tekniken har funnits i väldigt många år är det fortfarande många som inte vet vad som går att göra med den”, säger Thomas Slånmark, vd för LearningWell i Karlstad. ”Därför blev det många diskussioner om just vad rfid är och hur det går att använda de små rfid-taggarna.”

Det som väckte mest uppmärksamhet var det Vinnova-finansierade rfid-projektet som bygger på att underlätta och effektivisera spårning av kläder och hemtextil.

Detaljerad innehållsförteckning med rfid

Varje år konsumerar vi svenskar omkring 12,5 kg kläder och hemtextil. Av det samlas endast 2,4 kg in medan resten läggs i soporna och förbränns.

Tanken är att med hjälp av rfid-teknik kunna skapa en detaljerad innehållsförteckning för varje producerat plagg. Rfid-taggen är så liten att den kan sys in i plagget redan vid tillverkningen och sedan följer med det genom hela logistikkedjan, från fabrik till butik. Förutom att underlätta hanteringen av material i sorteringsanläggningar kan tekniken även vara användbar i butiker som stöldskydd och snabba på och förenkla inventeringar.

Projektet – som vann Guldtaggen på European Tag Award – är ett samarbete mellan Swerea IVF och oss. Med i projektet är även Peak Performance, Filippa K, Acreo och Teko.

”Även om jag alltid önskar fler besökare på alla mässor där vi deltar hade vi några riktigt bra diskussioner med en handfull företag”, säger Thomas. ”Nu jobbar vi vidare med att lära oss mer om kunderna, vilka behov de har och hur vi skulle kunna lösa dem tillsammans.”

Det andra projektet vi visade upp var den rfid-lösning vi tog fram tillsammans med Trafikverket för att spåra och följa järnvägsvagnar, ett upplägg som dessutom blev Europa-standard. Även det projektet är flerfaldigt prisbelönat – och bland annat utsett till ett av världens bästa rfid-projekt.

Längs de svenska spåren finns det nu 330 rfid-läsare och omkring 4 000 järnvägsvagnar som använder tekniken.