Tankar från ett sommarjobb

Jonathan Rintala är ingenjörsstudenten som tackade nej till sol och bad för att spendera sommaren på att vässa programmeringskunskaperna hos LearningWell. Med sig tar han lärorika insikter och överraskande erfarenheter.

Jonathan Rintala kom till LearningWell i början av sommaruppehållet från civilingenjörsprogrammet på Kungliga Tekniska Högskolan. För att få en ärlig inblick i vardagen som systemutvecklare kastades han, tillsammans med Mattias Mineur, direkt in i ett av våra största inhouse-projekt.

”Verkligen superbra”, säger Jonathan. ”Att få jobba iterativt och se systemet ta form var både kul och lärorikt. Jag hade bra kommunikation med resten av teamet. På våra dagliga stand-up möten gick vi igenom var vi var och vart vi ville med projektet. Det gjorde att jag fick bra feedback och kunde jobba vidare i rätt riktning.”

Fritt, platt och roligt

Just arbetssättet, med dagliga uppföljningar och en platt företagskultur – där Jonathan tilläts ta plats, ställa frågor och ge input – var det som överraskade honom mest.

Vi kom överens om vad som behövde göras, och i vilken ordning. Sedan var det fritt att välja arbetsuppgifter, vilket var kul.

"Dessutom var det skönt att känna att jag klarade av arbetsuppgifterna jag tog på mig", säger Jonathan. "Ibland med hjälp från de andra och ibland genom egen research på nätet. På så sätt kändes det verkligen som att jag bidrog till projektet.”

Från vårt håll var det ett medvetet val att låta Jonathan och Mattias vara med i ett riktigt projekt – och vi imponerades av deras insats.

”Vi tror att det ger mer att få jobba med ett riktigt projekt i ett team, än att sitta själv med ett låtsasprojekt”, förklarar systemutvecklaren Rasmus Eneman. ”Mattias och Jonathan kom in med ett bra driv. De var självgående och blev snabbt en tillgång i teamet.”

Sista året på högskolan

För Jonathan väntar nu sista året på Kungliga Tekniska Högskolan. Två terminer som främst kommer fyllas av grupparbeten, projektkurser och examensarbete. Vad som händer sedan återstår att se. Målet, berättar Jonathan, är fortfarande att jobba med programmering. Och då gärna i Stockholm. Men efter en sommar som gett mersmak är även Nyköping ett hett alternativ.

Tack Jonathan och Mattias för en bra sommar och lycka till på kommande äventyr!