Techday med djupdykning i web-scraping och omvärldsbevakning

LEARNINGWELL/NYKÖPING
Hackerattacker, cyberspionage och hotbildsanalyser. LearningWell inledde december med en utmanande Techday, där Nyköpingkontorets utvecklare fick möjligheten att grotta ner sig i tekniken bakom systemen för omvärldsbevakning.

SourceWell och TriWell är system för Open Source Intelligence (omvärldsbevakning) som utvecklats av LearningWell på uppdrag och i samarbete med olika kunder och partners. Men hur funkar det egentligen?
Hur är systemen som idag används av europeiska myndigheter och försvarsmakter egentligen uppbyggda, och på vilket vis gör de skillnad för säkerhetsläget i världen?

Till vardags arbetar en handfull av Nyköpingskontorets drygt 30 medarbetare med utveckling och underhåll av LearningWells OSINT-produkter. Med systemutvecklaren Andreas Assermark i täten hade LearningWells OSINT-team i år fått uppdraget att arrangera höstens Techday, där både web-scraping, CSS-selektorer och adapterkodning stod på dagordningen.

För att få en förförståelse för hur omvärldsbevakning funkar och hur olika system hänger ihop, hade man bjudit in Per Lindh, vd för för LW:s samarbetspartner Silobreaker. Han gav en demo av hur deras intelligenta plattform för underrättelsearbete fungerar, samt hur den samverkar med LearningWells system för Open Source.

– Det finns ett stort behov för stora organisationer att förstå hur cybervärlden fungerar och varför världen förändras så snabbt som den gör idag, menade Per Lindh som visade exempel på hur Silobreaker enkelt kan kartlägga allt från darkweb-chattar och ryska hackerforum till fishingkampanjer och APT-attacker från odemokratiska nationer. Han gav även en teknisk djupdykning i de olika verktyget.

Därefter tog Andreas Assermark vid och gav en guidad tur genom LW:s system, innan det var dags för lite mer hands on. Som uppvärmning fick gänget bland annat testa att web-scrapa för SourceWell. Och för att utveckla sina kunskaper inom CSS-selektorer, fick de även testa på ett spelliknande upplägg med ökande svårighetsgrad.

– De klarade det väldigt bra tycker jag, men det hade jag förväntat mig, sade en nöjd Andreas Assermark och tillade att CSS-spelet är en bra övning.

– Förr eller senare dyker man på den här typen av utmaningar om man jobbar med webb-programmering.

LearningWell-röster om Techday

George Shmas, systemutvecklare, konsultuppdrag Nivå 2 SSAB

"Kul att se hur saker hänger ihop och hur snabbt Silobreaker är. Spännande med CSS-introduktionen."

Staffan Palm, systemutvecklare, konsultuppdrag Nivå 1 SSAB

"Övningen med CSS-seleteringen var kul. Kul att träffa kollegor också!"

Jonas Persson, X-team, LearningWell

"En mycket bra och inspirerande dag. Jag gillade verkligen Per Lindhs genomgång av Silobreaker. Man blir glad."

Shumaila Irfan, systemutvecklare, konsultuppdrag Nivå 2 SSAB

"Inspirerande! Roligt att lära sig mer om SourceWell-produkten och hur den fungerar."

Göran Larsson, CTO, LearningWell

"Jag blir impad över vad vi faktiskt gör på den här lilla firman i Nyköping, och jag är glad över vårt långvariga samarbete med Silobreaker."