Unikt tidsystem för kanot-VM

LearningWell fortsätter utvecklingen av världsledande system inom RFID, nu med ett unikt system för tidtagning och resultatredovisning för sporter på vatten och andra krävande miljöer. Den första beställningen har levererats till Internationella Kanotförbundet och använt framgångsrikt på världsmästarskapen i maraton.

Systemet ger en grafisk presentation (till tv och web-tv) av mellantider och rullande resultat längs banan. Det är en svår teknisk utmaning när banan går över vatten och bitvis utanför normal sportarena.

”Det här är ett genombrott för ny teknologi som ger hela denna gren ett lyft”, säger Stefan Gustafsson, internationella kanorförbundet (ICF).

De nästan tusen kanotisterna från 40 olika länder var mycket nöjda, liksom tv-produktionsbolaget och arrangörerna.

Rfid – en kostnadseffektiv lösning

Systemet bygger på rfid, en unik antennkonfiguration och ett mycket väl utvecklat managementsystem vilket gör det möjligt att visa och distribuera resultat och mellantider från olika och valbara platser längs banan – trådlöst och säkert.

Att automatiskt och kostnadseffektivt kunna mäta resultat inom sporter på vattnet är svårt. GPS ger för låg upplösning och är för kostsamt för sporter med hundratals och tusentals deltagare. Rfid har normalt korta läsavstånd och radiovågorna interfererar mot vattnet. Detta har begränsat möjligheterna för vattensporter kraftigt, ett problem som LearningWell nu löst.