Byggde spelmotor som sexåring använder

När vi pratas vid har Jakob Ström precis köpt hus. Medan vi pratas vid springer det fortfarande omkring hantverkare som slår in spik och monterar badrum. Samtidigt är han pappaledig och umgås med sin son på 14-månader, som just nu balanserar på fåtöljens armstöd med siktet inställt på katträdet.

Det privata livet omkring Jakob är i konstant rörelse och förändring. Det är också så han vill ha det när det kommer till jobbet.

”Jag jobbar i en bransch där det hela tiden kommer nya saker. Därför vill jag hålla mig uppdaterad. Men det handlar aldrig om att göra en sak snabbt och sedan stressa vidare till nästa. Snarare behöver du lägga tio minuter extra på att sätta dig in hur saker funkar, oavsett om det gäller en kund, ett uppdrag eller om jag vill lära mig något. Om jag går hem efter en dag utan att ha lärt mig något har den varit bortkastad. Då blir det bara pengar in i hushållet och det räcker inte för att jag ska vara nöjd.”

Personligt och jordnära

När han flyttade hem till Karlstad från Göteborg kollade han runt bland it-företagen och skickade ut en massa mejl.

”Det fanns en del företag som inte ens brydde sig om att svara på mejlet, så de gick bort direkt. Jag fastnade för LearningWell eftersom de är ett mindre bolag. Dessutom verkade vi ha samma syn på utveckling. Att exempelvis lägga tio minuter extra på allt vi gör.”

Han berättar att han på tidigare anställningar suttit gömd i backend-koden, där verkligheten är långt borta. ”Här var det kul att komma till mer jordnära projekt där jag kan se effekterna av vad jag gör, och även få påverka vad vi ska jobba med och vilka kunder vi vill ha.”

Jakob sneglar på sonen som nu har klättrat upp i katträdet. Han säger att han redan från början berättade att han inte var särskilt sugen på att vara bemanningskonsult igen. Nu ville han hellre sitta på kontoret med inhouse-produkter och ha samma team omkring sig.

”Men jag hamnade som bemanningskonsult ändå”, säger han och skrattar. ”Jag visste redan under intervjuerna att det är en massa inhouse-saker på gång, men inget av det har landat än. Så det var en chansning från min sida. Förhoppningsvis är vi igång med de interna projekten lagom till nyår när jag är tillbaka från pappaledigheten.”

Populärt spel för 6-årig kodartjej

Även om han alltid haft ett it-intresse var det inte förrän han studerade på Chalmers som han började programmera på riktigt.

”En av de stora sakerna jag och några vänner startade upp var ett spelprojekt. Vi gjorde en webbapplikation där man kunde göra egna spel. Du får en canvas och laddar upp bilder på spelobjekten. Sedan börjar spelet. När saker kolliderar med varandra får du en fråga vad du vill ska hända. I takt med att saker händer byggs spelet ut.”

Han säger att han visat upp spelmotorn i två jobbansökningar. Förutom det har projektet runnit ut i sanden.

”Det är nästan ingen som använder det. Det är halvfärdigt, har en del buggar och saknar en del features. Sedan tror jag folk mer vill spela spel än att göra dem.” I nästa andetag berättar han om en pappa som hörde av sig. ”Han berättade att han använde vår webbtjänst för att göra spel med sin sexåriga dotter. Hon bestämde vad som skulle hända och han satt och klickade ut saker på spelytan. Så visst var det kul att höra om det, men jag tror inte vi fortsätter utveckla projektet. Nu räcker det med huset, barnet, jobbet och allt det andra.”

Om du vill spana in projektet hittar du det på arcadeforge.io


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt de tycker passar dem bäst. Därför ger vi ibland kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom det de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.