Spelutvecklaren som bytte storstadsstressen mot nyköpingslugnet

Erik Almgren Johnson är den före detta egenföretagaren och spelutvecklaren som efter tio år i Stockholm tröttnade på storstadsstressen och flyttade med familjen till Nyköping. Där har han hittat lugnet – och nu fått chans att fördjupa sig inom tekniker och programmeringsspråk som intresserar honom.

Det var under masterutbildningen i systemvetenskap på Linnéuniversitetet som Erik träffade Markus och Alberto. Deras kvalitéer kompletterade varandra väl och de blev snabbt bra vänner. Efter examen bestämde de sig därför för att göra något tillsammans.

“En designer, en programmerare och en revisor, där ingen av oss var sugen på att ta jobb på något storföretag”, berättar Erik. “Så istället flyttade vi till lilla Eksjö och startade en reklambyrå. Det var galet svårt, men vi fick en del kunder. Växjö flygplats bland annat. Och till slut sålde vi företaget till en byrå i Stockholm.”

Byggde mobilspel till Zlatan

I samband med försäljningen flyttade Erik med till huvudstaden. Byrån växte och expanderade med en separat spelutvecklingsavdelning. Det var av den anledningen som Zlatan Ibrahimovic en dag knackade på dörren. Ett roligt minne för fotbollsintresserade Erik, som än idag är hängiven supporter till italienska klubben Juventus.

“Det var Zlatans agent som hade hört talas om tidigare spel vi skapat. Vi jobbade i över ett och ett halvt år med att få det juridiska på plats, innan vi till slut fick bygga ett Zlatan-spel till Android och iOS. Jag kommer ihåg att vårt team var över till Manchester flera gånger för att göra ljudinspelningar med Zlatan. Själv träffade jag honom vid två tillfällen, men då i Stockholm.”

Spelet fick över 2,5 miljoner nedladdningar och fina betyg av spelrecensenter som tyckte att Erik och hans kollegor höjt ribban för fotbollsspel på mobilen.

Vill du också ha ett roligare jobb?

Just nu har vi lediga jobb på alla våra kontor. Bland annat söker vi fler duktiga systemutvecklare till vårt naturnära kontor i Nyköping.

Förutom nöjet att få jobba tillsammans med självaste Zlatan gav tiden på reklambyrån Erik många lärdomar. Idag vill han påminna unga utvecklare om att en utbildning bara är en grund. Det är när du kommer ut i arbetslivet som du ställs inför de riktiga utmaningarna. Därför är hans första tips att våga be om hjälp. Det andra är att börja nischat och bli riktigt bra på en sak i taget.

“Programmeringsspråk är egentligen bara olika sätt att prata med en maskin. Börja smalt. Lär dig så mycket du kan om ett programmeringsspråk. Då blir det enklare att lära dig nya saker allt eftersom tekniken utvecklas.”

En chans att testa något nytt

2019, efter mer än tio år i Stockholm, hade Erik och hans fru tröttnat på storstadsstressen. Flyttlasset gick då vidare till ett lugnt villaområde i Nyköping. Där hittade det ett prisvärt hus – och Erik fick chansen att testa något nytt.

“Jobbmässigt flyttade vi lite på chans. Jag visste inte mycket om it-företagen på orten och hade aldrig jobbat som konsult", säger Erik. "Men efter att ha träffat Peter, som är vd i Nyköping, kände jag att LearningWell stämde överens med hur jag vill att en arbetsplats ska vara. Bland annat hade jag länge velat utforska .NET. Här får jag möjlighet att jobba med det dagligen.”

Erik Almgren Johnson tillsammans med yngsta sonen på utflykt i Nyköping

Hobbyprojekt i Arduino

Förutom fotboll är det just teknikintresset Erik återkommer till. När huset är helt färdigrenoverat och sönerna hunnit bli äldre ser han fram emot att påbörja sitt hobbyprojekt som ligger och väntar i en låda där hemma.

“Planen är att bygga ett automatiserat bevattningssystem, som håller koll på vilka blommor som behöver vattnas. Arduino-kittet och sensorerna har jag redan.”


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt som passar dem bäst. Därför ger vi gärna kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom allt de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.