Rust, Puck och eget företag

Rasmus Eneman inleder intervjun försiktigt och säger att han antagligen inte har så mycket att prata om. Det är innan vi kommer in på att han har skapat ett programmeringsspråk – och både startat och sålt ett eget företag.

Första kontakten med LearningWell fick Rasmus Eneman genom ett sommarjobb. Då var han nöjd med att över huvud taget få komma in på ett företag. ”Men det blev bättre än vad jag hade tänkt mig. Jag fick vara med på riktigt fast jag inte hade så mycket kunskap och erfarenhet, vilket gjorde att jag lärde mig massor.”

I dag är Rasmus 23 år. Han är utbildad på Linnéuniversitetet i Kalmar där han mestadels läste javascript men även en del C#. På gymnasiet blev det elautomation. Där lärde han sig grunderna inom programmering och fick upp intresset för ämnet.

Från Rust till Puck

Rasmus säger att han egentligen inte har någon stor hobby. Visst kodar han en del på fritiden. Annars lagar han mat och bara hänger med folk. Sedan tillägger han i en parentes att han även har skapat ett eget programmeringsspråk.

”Jag blev intresserad av ett språk som heter Rust, som Mozilla skapade. Det påminner lite om C++, men är mer hårdvarunära. Det var därifrån jag inspirerades att bygga mitt eget system som jag kallar Puck. Eftersom jag är intresserad av webbutveckling byggde jag det så att det kompileras till javascript för att lätt kunna köras i en webbläsare.”

Han säger att det inte är ett jättepraktiskt språk, men att processen har varit rolig. ”Även om jag känner många som kodar är det ovanligt att göra ett eget språk. Men jag är språkintresserad och ville lära mig mer om hur saker funkar under huven, så det var väl därför.”

Genom Puck har han lärt sig hur det fungerar med att läsa in och parsa texten och få datorn att processa den. Ovanpå det är det checkar och kontroller innan allt ska processas om till javascript.

”Jag kunde inte direkt något av det där innan, så jag lärde mig massor. Och ju mer jag gjorde desto mer insnöad blev jag. Exempelvis har jag fått läsa mig till varför vissa saker i Rust funkade som de gjorde. Varför har de gjort de här valen? Varför borde jag lägga in det här eller strunta i vissa saker när det kommer till mitt eget språk?”

Ännu mer under huven med eget företag

Kanske var det just den under huven-tanken som gjorde att han och några studentvänner valde att starta ett eget företag under sista året på universitetet.

”Det är enklare att starta ett eget företag som student än när man är anställd och redan får en månadslön. Vi var ett gäng som pratade om det i skolan. Sedan sa vi ’Äh, vi chansar och testar’ och så blev det så.”

Företaget gjorde konsultuppdrag inom programmering och finns fortfarande kvar även om Rasmus sålt sin del.

”Jag var inte så intresserad av företagsbiten. Och eftersom jag var sugen på att flytta hem till Nyköping efter studierna kändes LearningWell som ett bättre alternativ. Det sköna med LearningWell är att vi är i gränslandet av lite allt möjligt. Vi har en bra arbetsprocess men har samtidigt kvar en del av startup-känslan där allt är nytt, litet och möjligt.”

Rasmus gillar att han kan vara med och påverka och även påverkas av andra. ”Man får inte bara en hög med saker som ska göras. Det är hela tiden en grupp-process där vi samarbetar fram nya saker och får vara med och bestämma vad som ska göras. Tekniskt sett är jobbet väldigt spritt, vilket gör att vi inte heller fastnar på samma grej. Det går alltid att utvecklas och prova något annat.”

Om han får bestämma själv vill han fortsätta utvecklas åt webbhållet. Inte mot något specifikt utan snarare är det mångfalden som är mest intressant.


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt de tycker passar dem bäst. Därför ger vi ibland kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom det de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.