Vi ger gamla maskiner nytt liv med Retrofit

LEARNINGWELL/MARIESTAD
Allt fler företag inom tillverkningsindustrin vänder sig till LearningWell i Mariestad för att få hjälp med retrofit av maskiner och utrustningar.
Genom att byta styrsystem på gamla men i övrigt fungerande maskiner sparar företag miljonbelopp och bidrar samtidigt till en hållbar utveckling.


– Med nytt styrsystem så tryggas funktionen i många år framåt. Oftast uppgraderas även operatörsgränssnitt så maskinen blir lättare att hantera, säger Krister Nilsson, kontorschef på LearningWell i Mariestad.

De gamla rullmaskinerna riktigt stånkar och stönar, dunkar och slår. Pertti Ponerup, erfaren automationsingenjör på LW har plockat fram några videoklipp från ett retrofit-projekt som LearningWell genomfört åt Paroc, stor tillverkare av energieffektiva isoleringslösningar.

Klippet visar två gamla rullmaskiner från 70-talet som Paroc använder för att paketera isolermattor. Pertti Ponerup har god kännedom om mekaniska lösningar och maskiner inom tillverkningsindustrin, och filmen är en del i den utredning som alltid föregår en retrofit. Här studerar man ingående vad som ska tas bort och hur man ska kunna ersätta gammalt med nytt. Processen är viktig för att hitta så hållbara lösningar som möjligt.

Pertti berättar att en väl underhållen maskin egentligen kan hålla hur länge som helst, men att de styrmässigt ofta är kaputt efter 20- till 30 år.

Begränsad livslängd på gamla system

– De första styrsystemen som kom på 1970- och 80-talet har en livslängd på cirka 20-30 år. Till dessa finns inte heller längre reservdelar att få tag på, så för att hålla i gång produktionen måste de bytas ut. I det här fallet möttes vi även av ett gammalt el-system som ingen förstod hur det fungerade, säger Pertti.

Efter en utredning plockar man bort all mekanik och gammal el från maskinerna, tills det som i princip återstår är ett stålskelett, eller i det här fallet två. Därefter monteras det nya styrsystemet med modern servostyrning och ny HMI-panel (operatörspanel).

En retrofit i den här storleken tar i regel ett par år – för Paroc ganska exakt två år från att LW fick uppdraget till att maskinerna kunde överlämnas. Pertti klickar i gång ännu ett videoklipp på datorn. Den visar ”jungfrufärden” i den gamla rullmaskinen som både ser som ny ut och som den här gången bara ger ifrån sig ett svagt pys-ljud när isoleringsmattorna rullas in i plastförpackningen.

– Det fungerade klockrent direkt, säger Pertti.

Vad kostade det då för företaget?

– En ny rullmaskin kanske kostar mellan 25- och 30 miljoner kronor, medan en retrofit i den här storleken går på en tiondel av priset.

Urval av företag som LearningWell hjälp med Retrofit


>>Bansystem, Electrolux
>>Brikettfabriken, Paroc
>>Hängbanesystem, Volvo
>>Flertal maskiner och bansystem, Metsä Tissue

Behöver ni också hjälp?


Har ni också en bra maskin med många år på nacken som behöver en retrofit?
Kontakta Krister Nilsson, platschef Mariestad
krister.nilsson@learningwell.se
Tel: 073-232 34 02