Golf – ett livslångt mysterium

Per Karlsson är den golfande programmeraren som inte gärna skryter om hur duktig han är. Det är troligtvis en av många anledningar till att kunderna väljer att behålla honom när alla andra konsulter kastas ut.

”Det jag gillar med mitt jobb är att jag får dra på mig arbetskläderna, ge mig ut i fabriken och vara med där ute och testa saker på plats. Jag sitter inte bara framför skärmen och programmerar. Här får jag vara med i processerna i verkligheten. Gå bredvid operatörerna för att testköra, kolla så allt funkar och fortsätta trimma in programmen.”

Per Karlsson är 48 år och har jobbat i it-branschen hela sitt liv. På gymnasiet valde han teknisk linje för att senare läsa in godbitarna från civilingenjörsutbildningen på KTH under två år. Därefter hamnade han i tågbranschen där han byggde signalsystem. När han och frun sedan fick barn blev det för mycket att pendla från Nyköping till Stockholm.

Mitt i den djupaste it-kraschen, omkring 2001, rekryterades han över till LearningWell där han fortfarande är kvar.

”Visst har jag haft jobberbjudanden från olika håll, där vissa samtal har varit ganska långt gångna. Sedan börjar jag tänka på all byråkrati som finns på de där företagen och då slutar det alltid med ett nej. Ska det behöva vara så krångligt?”

Per suckar och frågar varför han exempelvis ska behöva hitta rätt bland dussintals olika tidskoder när han är ledig.

”Jag jobbar hellre på ett företag där man ger och tar. Där det inte behövs ett stort regelverk. På LearningWell räcker det med att lägga fram sitt problem och ta en enkel diskussion med chefen eller kollegorna så löser vi det.”

Gjorde ett misstag och vann golftävlingen

Eftersom det yngsta av hans tre barn är 18 år har han nu mer tid för sina hobbies. Under vår och sommar är det golf som gäller. Även om tiden och ambitionen att nå högre gällande idrotten finns där kommer det alltid något emellan, men visst är han en hygglig golfare med sina 16,2 i handikapp.

I somras blev han inbjuden till en turnering som Volkswagen arrangerar för sina kunder. ”Så jag åkte upp till Trosa och lyckades vinna en deltävling. Därefter blev jag inbjuden till Öland för att spela Sverige-finalen.” Han försöker bortförklara vinsten i deltävlingen med att säga att det var ett misstag. Att misstaget var att han inte alltid spelar så bra att han vinner.

”Men visst blir det en del golfande. Istället för att ta en promenad brukar jag gå en runda på golfbanan istället. Golf är en sådan sport där man tror att man fattat vad allt handlar om, men nästa dag känns allt borta igen. Och det tycker jag fortfarande efter 15 år.”

Lätt för att ta andra

Per får frågan vad han vill läsa i en sådan här artikel. Vad han själv är stolt över och vill lyfta. Vad det är som gör att han lyckas på jobbet. Han tystnar och funderar. Han börjar säga något men tystnar igen.

”Jag är väl en sådan person som har lätt för att ta andra människor. En person som inte är snabb med att döma andra. Det är väl därför jag överlevde tre vändor hos en kund när de slängde ut alla andra konsulter. De ville ha kvar mig för att jag har lätt för att hänga med andra och umgås med både folk på golvet och chefer. Men det är inget jag går omkring och funderar på, vilka saker jag har gjort som är bra.”

Och det är väl just det som är anledningen till varför kunderna väljer att behålla honom, nu när han inte vill ta anställning hos dem.


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt som passar dem bäst. Därför ger vi gärna kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom allt de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.