Kåk, kod och kaniner

Efter åtta år på samma företag ville Anders utmana sig själv. Han ville bli mer av en senior konsult, och såg ett närmare samarbete med kunden framför sig. Han ville inte bara koda utan hjälpa till att utveckla verksamheter.

Anders Ericsson kontaktade ”en av Sveriges bästa kodare” som han visste jobbade på LearningWell och frågade om han fick ringa. De pratade en halvtimme. ”LearningWell hade ett rykte jag gillade. De verkade vara annorlunda, mer erfarna och ha en helhetssyn på uppdragen. Framför allt visste jag att de var väldigt duktiga.”

En udda fågel

Anders, som anställdes i mars 2017, tycker att han fick känslan bekräftad redan under de första månaderna. LearningWell är en udda fågel, på det bra sättet. Dessutom gillar Anders att lära sig allt om kundernas verksamhet och att utbilda dem i hur de kan jobba mer agilt. ”Då blir vi inte bara duktiga kodare. Vi får insikter som kan förbättra helheten.”

Samtidigt är det en utmaning att få med kunden på det agila och ett förändrat arbetssätt.

”Det är där det sylvassa i utvecklandet kommer in, som vi brukar pratar om. Vi är petnoga med koden, men vill leverera mer än det. Höja ambitionen och känna stolthet. Känslan när genombrottet kommer, när saker börjar hända och verksamheter lyser upp med kontinuerliga leveranser och automatiska tester, den är fantastisk.”

Anders har alltid varit teknikintresserad. Sedan han var liten har han plockat sönder och ihop saker. Han säger att han nu jobbar med det som han alltid har varit intresserad av. ”Jag tror det är genomgående för oss här på företaget, att vi har nörderiet med oss från när vi var små. Det är sällan jag stöter på arkitekter som har ritat sedan barnsben och alltid vetat att de skulle bli just arkitekter. Det är annorlunda i vår bransch.”

Det agila manifestet

Han berättar att LearningWell lever efter det agila manifestet även när de utvecklar företaget.

”Vi som anställda får ta del av och styra företaget på ett sätt jag inte är van vid. De två tidigare konsultföretagen jag har jobbat för har varit toppstyrda. Där har det inte funnits något gräsrotsperspektiv till ledningen. Här får vi lägga ganska mycket tid på att säga hur vi vill att företaget ska vara. Det är en av delarna av det agila manifestet och något som hjälper ledningen och genomsyrar hur vi tillsammans driver företaget.”

Likt övriga it-Sverige letar de hela tiden efter nya talanger.

”Vi är alltid nyfikna på människor med en intressant hjärna, även om inte det räcker. Du måste även ha en personlighet som fungerar med dem som jobbar här. Jordnära, prestigelös och opretentiös. Sedan hjälper det också om du vill jobba med svåra saker som andra kanske inte vågar ta till sig.”

Kaniner och prioriteringar

En insikt Anders har fått på det privata planet är att han behöver lämna över renoveringen av familjens hus till proffsen. Med sambo och tre barn – 11, 8 och 3 – är det svårt att prioritera bygget tillräckligt ofta för att det inte ska bli ett evighetsprojekt.

”Det är färdigsnickrat för min del och dags att välja sådant som hela familjen mår bra av.”

Något som åtminstone delar av familjen mår bra av är kaninerna. Anders däremot tycker att den mest återkommande familjeaktiviteten är att jaga ifatt de bortsprungna djuren. ”Vi har byggt en bur inuti en inhägnad. En bur i buren. Men de gräver gångar och försvinner så då blir det kaninjakt.”

Anders Ericsson är uppvuxen i Sandviken, pluggade till civilingenjör inom elektroteknik på KTH i Stockholm, upptäckte dataintresset och träffade kärleken. Eftersom både han och sambon ville komma närmare släkten valde de att flytta till Oxelösund. Det är ett val de aldrig har ångrat. De gillar småskaligheten och närheten till naturen.


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt de tycker passar dem bäst. Därför ger vi ibland kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom det de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.