LIA-studenterna Jonna och Jonathan: ”Ser kod överallt – lite som Matrix”

LEARNINGWELL 2024-03-20
Tillåtande, lyxigt och lärorikt. Åtta veckor in i praktiken är våra LIA-studenter Jonna Karlsson och Jonathan Lind helnöjda. – Att vi får jobba med kravspec mot en riktig kund, i en riktig utvecklingsmiljö gör att vi blir viktiga på något vis, även om vi bara är praktikanter.

Jonna Karlsson och Jonathan Lind gör sin fjärde och sista termin på Campus Nyköpings tvååriga .NET-utbildning, där den avslutande LIA-perioden (Lärande i arbete) på 16 veckor är en del av utbildningen. Under praktiken utvecklar Jonna och Jonathan administrationsdelen i ett affärssystem för en kunds räkning. Båda kände sig tidigt som en del av gänget på LearningWell och säger att de riktigt kan längta efter att gå till ”jobbet” – särskilt efter en helg.

– Känslan innan man kom till LearningWell var att allt verkade så allvarligt men det är så mycket bättre än jag kunde föreställa mig. Vi får verkligen arbeta i skarpt läge, pusha upp våra kodförändringar och sånt. Och det har varit självklart att vi ska vara med vid genomgångar och stand-ups. Det känns verkligen som att vi går till jobbet, det är en jättehärlig känsla, säger Jonna.

– Ja, det vi fått lära oss i skolan om testmiljöer, utvecklingsmiljöer och produktionsmiljöer kan vi nu applicera på något riktigt och greppbart, så polletten har verkligen trillat ner. Samtidigt är det en väldigt tillåtande miljö, alla på LearningWell är så otroligt hjälpsamma, inte bara på att ge oss svar på frågor, utan för att lära upp oss, tillägger Jonathan.

Så här kan det se ut när Jonna och Jonathan löser en uppgift. Under hela praktiken jobbar de tillsammans, alltid nära övriga teamet. 

Båda uppskattar även att det finns utrymme att lösa uppgifter på egen hand och menar att det kan vara minst lika lärorikt att få göra egna misstag.
Fnissande berättar de om när de råkade lägga upp en massa onödig data i databasen genom att omedvetet lägga upp dubbletter, och när de råkade skriva LIA istället för 2024 i en siffersträng vilket gjorde att programmet kraschade. Men också hur de upptäckt felaktigheter i kundens databas som lett till förbättringar.

Vi kommer ju in med nya ögon och har gett kunden förslag till förbättringar som gått igenom. Vi upptäckte även en registreringsvalidering som inte var korrekt, så den fixade vi.

Vad har ni för planer efter utbildningen?

Jonathan: Att få komma ut och jobba direkt efter vore ju guld.
Jonna: Komma ut på arbetsmarknaden, jobba och få erfarenhet.

Har ni något drömjobb?

Jonathan: Jag vill jobba som utvecklare, thats IT!
Jonna: Det går inte att vara så kräsen som junior. Under Lian har vi arbetat i en skön blandning mellan frontend och backend, men personligen vill jag jobba mer i backend – 60/40 – hade varit kul om jag fick välja fritt.
Jonathan: Om valet fanns hade jag föredragit en split på ca 60/40 front/back. Men jag skulle inte direkt säga nej till ett ett rent frontenduppdrag!
Jonna: Jag vet nog inte riktigt vad drömjobbet är ännu, men tror det skulle vara mer nice att jobba på en mindre arbetsplats där alla känner alla.

Har ni fått några fler insikter?

Jonathan: Jag är i regel väldigt nyfiken på hur saker funkar men har blivit ännu mer nu. Jag kan sätta på tv:n hemma och fundera på koden bakom. Jag ser kod överallt – lite som i Matrix, haha.
Jonna: Problemlösarhjärnan är igång dygnet runt. Plötsligt kan jag komma på lösningen på något när jag går och handlar...
Jonna: På tal om drömjobb, skulle det vara najs att någon gång i framtiden testa på att vara egen företagare. Men man vill ju inte tappa kollegorna.

Lärande i arbete (LIA)

All utbildning inom yrkeshögskolan sker i nära samarbete med arbetslivet. Lärande i arbete (LIA) innebär att en del av utbildningen är förlagd till en eller flera arbetsplatser.
LearningWell stöttar flera högskolor och YH-utbildningar runt Nyköping och Skaraborg och tar emot studenter både vår- och höstterminen.