Fånga livet när det kommer flygande

Det var när it-entreprenören Christer Sturmark, Abba-Benny Andersson och Per Gessle köpte upp bolaget där Mats Ekelund arbetade som han hittade båten och flyttade till Nyköping. Men låt oss börja från början – med Microsoft, Datatronic och Commodore 64.

Mats Ekelund gick ut fyraårig teknisk linje redan 1977. Sedan dess har han lyckats kliva in i några av datorhistoriens stora ögonblick. Som ansvarig för Microsofts televäxlar och data- och telekommunikation i Europa såg han till att företaget hade supportinfrastrukturen som behövdes för att kunna ta klivet från Windows 3.11 till Windows 95.

”Folk drömmer om att få jobba på Microsoft, så det är kul att få ha gjort det en gång i sitt liv. Via några kontakter fick jag reda på att det fanns ett ledigt jobb som Nordic Region Network Engineer. Jag visste knappt vad det var men sökte jobbet och fick det”, säger han och rycker på axlarna.

Han säger att han har svårt att framhäva sig själv och vara stolt över någonting speciellt. Samtidigt är han nyfiken och orädd att lära sig nya saker. Det har hjälpt honom både privat och i jobbet.

”Det roligaste hittills var att jag fick vara med och ta fram programvara till Commodores hemdatorer för världsmarknaden. Att jag fick vara en del av att göra datorerna till succé. Från början gjorde jag eprom-kassetter till Commodore 64:an innan det blev programmering och mjukvara för hela slanten.”

Företaget han arbetade för då var Datatronic. Ett litet förlustdrabbat företag som köptes loss från den amerikanska datortillverkaren Victor Technologies. När Mats började var de tjugo anställda. Några år senare hade Victor Technologies tusen anställda, utsågs till årets exportföretag och omsatte cirka 2 miljarder kronor.

Doften av orgelolja och elektronik

Slå samman Mats Ekelunds intressen och du får en hammondorgel. Även om han inte längre hjälper generalagenten i Sverige med att reparera orglarna har han fortfarande kvar fascinationen för dem. Surret när du slår igång orgeln. Doften av olja och elektronik.

”Jag gillar gammal teknik. Eller snarare teknik man kan förstå sig på. Även om jag har kvar en orgel hemma i källaren är det mest elbasen som gäller nu och bluesrepen varje tisdag. Och sedan har jag ölbryggandet. Och hundarna, motorcykeln och jakten.”

Under några år bodde han på en segelskuta från 1910, vilket han – lite långsökt kanske – kan tacka Christer Sturmark, Benny Andersson och Per Gessle för som köpte upp bolaget han arbetade för.

”Jag hjälpte en vän, som är professionell kompositör och organist, att utveckla noteringsprogrammet Igor Engraver. Ett namn inspirerat av gamla skräckfilmer och den ryske kompositören Igor Stravinsky. Men efter tre år tog kapitalet slut och nästan alla programmerare, däribland jag, blev uppsagda. Och till slut såldes bolaget.”

Bytte villan mot segelbåt

I samma stund hittade Mats och hans fru till salu-annonsen på anslagstavlan i båthamnen. Det gav dem en idé. De hade trots allt seglat lite tidigare och fått upp intresset för sjön. ”Så vi tittade på varandra och började prata om att sälja villan. Ett halvår senare var villan såld och de hade flyttat in på segelskutan.

”Sedan blev min hustru sjuk och vi kunde inte fortsätta sjölivet. Och förra året gick hon bort.” Han säger det med ledsamhet i rösten, men låter samtidigt inte uppgiven. ”Du får bara kul i livet om du tar tillvara på alla tillfällen. Det gäller att fånga dem när de kommer flygande mot dig och göra något av dem. För de kommer inte tillbaka.”

Mats säger att en av de viktigaste sakerna i livet är att se till att ha roligt. Att inse att humorn ligger bakom det mesta, eller åtminstone finns med i allt. För saker blir bättre om du har roligt medan du gör dem. Det här gäller såväl jobbet som fritiden och relationerna med andra människor.


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt som passar dem bäst. Därför ger vi gärna kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom allt de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.