Säg hej till våra fem fina LIA-kollegor

NYKÖPING 2023-02-22
Jo, ni läste rätt. Under våren gör hela fem studenter sin LIA (Lärande i arbete) på LearningWells kontor i Nyköping. Samtidigt!
Gerda, Åsa, Bassam, Jimmy och Viktor kommer från olika yrkesutbildningar inom systemutveckling och agilt arbete och har kört hårt från start.

Det är en logistisk utmaning att ta emot fem LIA-praktikanter samtidigt. Hur ska alla få plats och vem ska handleda vem. Det var några av utmaningarna som LearningWells ledningsgrupp brottades med i höstas och som bland annat ledde till en stor rokad på kontoret för att frigöra arbetsytor. Nu är i alla fall hela gänget på plats och förutom att de är ger järnet i alla uppgifter, tillför de massor av energi, fniss och insiktsfulla inspel. Varsågoda att bekanta er med vårens fem nykomlingar.

Bassam Al-Nashi: "Vill starta eget bolag i framtiden"

Namn: Bassam AL-Nashi
Ålder: 34 år
Pluggar: Sista året på Campus Nyköpings .NET-utbildning och gör 16 veckor LIA på LearningWell under våren.
Varför systemutvecklare: Jag valde att studera till systemutvecklare eftersom jag upptäckte att jag gillar datorer och programmering på min förra arbetsplats där jag arbetade med robotprogrammering. Intresset växte och till sist sökte jag.
Bäst med utbildningen: Alla utmaningar och problem som måste lösas på ett strukturerat sätt, vilket innebär att man lär sig något nytt varje dag.
Berätta om din LIA: Jag gör en egen applikation där jag lär mig och utforskar React-framework som jag inte jobbat med tidigare. En viktig aspekt under praktiken är även att samarbeta och vara en aktiv del i ett team. Jag har stött på många utmaningar under första månaden men team-arbetet är bra och gör att man aldrig känner sig ensam i en viss situation, utan en del av en familj som alla på ett eller annat sätt försöker hjälpa till att lösa problemet på bästa möjliga sätt.
Hur trivs du: Jag trivs jättebra. Snälla medarbetare och snälla LIA-kollegor som gör att dagen blir roligare och absolut underlättar dagliga utmaningar. Är väldigt tacksam för att få vara här, det utvecklar mig både som person och utvecklare.
Gör om tio år: Jag vill samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt, för att starta mitt eget IT-bolag i framtiden.

Viktor Hurtig: "Gillar att vara kreativ och hitta egna lösningar"

Namn: Viktor Hurtig
Ålder: 29 år
Pluggar: På Campus Nyköping Yrkeshögskola .NET-utbildning med 16 veckor LIA på LearningWell, gjorde även 8 veckor i höstas. Jag valde att plugga till .Net-utvecklare för att jag är intresserad av teknologi och vill förstå hur saker och ting fungerar bakom det visuella.
.Net-utvecklingen lägger stort fokus kring ”backend” och vad som sker bakom kulisserna så blev jag nyfiken på att lära mig mer.
Bästa med utbildningen: Att få vara kreativ och komma på egna lösningar är positivt och något uppmuntras från både lärare och skolan.
Vad pysslar du med under LIAN: Jag har blivit indelad i ett team tillsammans med två andra LIA-studenter som kommer från samma utbildning som jag. Vi har fått ansvar att utveckla ett system som LearningWell själva sätter krav på hur det skall fungera. Vi skriver kod som därefter granskas och kontrolleras av duktiga utvecklare på LearningWell, och som ger förslag på förbättringar eller idéer på hur problem kan lösas.
Den största utmaningen är att skriva anpassbar kod för andra samt framtida bruk och tillsammans hitta lösningar som ska fungera på ett kreativt sätt.
Drömjobb: Att jobba som systemutvecklare med flexibel arbetstid. Kunna jobba hemifrån och på kontor samt jobba tillsammans med andra utvecklare och hitta kreativa lösningar.
Gör om tio år: Jobbar med systemutveckling där jag kanske har ett mer fokus inom ett specifikt område som ”databasutveckling” eller liknande.
Jag tycker det är otroligt kul att få möjligheten att lära sig i arbete och få ta del av arbetslivet som utvecklare. Det gör det mycket lättare att sätta krav och förstå vad som förväntas av mig när jag blir klar med min utbildning.

Gerda Boman: ”Team work makes the dream work”

Namn: Gerda Boman
Ålder: 29 år
Pluggar: På Campus Nyköping YH-utbildning till systemutvecklare .Net. Jag har alltid älskat teknik – framförallt problemlösning och systemutveckling. Det är så roligt att bygga någonting från grunden och sen kunna säga att det är jag som har gjort det!
Bästa med utbildningen: Jag älskar blandningen av det praktiska och teoretiska i utbildningen. Att man kan testa och se vad man har lärt sig, genom att skapa olika applikationer. Jag uppskattar att vi har möjlighet att göra praktik under vår utbildning. På det viset får vi smak på hur det är att jobba som systemutvecklare – på riktigt.
Hur lång är din LIA: Hela 16 veckor
Vad får du göra: Vi har börjat jobba med ett mockup-projekt vilket är ett jättebra sätt komma igång. Det är ett projekt som använder olika verktyg som vi senare kommer att använda när vi jobbar i ett kundprojekt. Det känns som ett riktigt bra sätt att testa mina kunskaper, vad jag redan kan men samtidigt lära mig nya verktyg och yrkets standard. Jag trivs 110 procent på LearningWell. Alla är supertrevliga och alla är som en stor familj! När folk har tid, kommer de förbi och fråga oss hur det går och om vi behöver hjälp med någonting. De svarar på alla våra frågor som vi kastar på dem och i värsta fall, återkommer med svar lite senare. Man känner sig verkligen som en del av ”teamet”. Som jag älskar att säga: ”Team work makes the dream work”
Drömjobb: Jag ger er tre gissningar... Systemutvecklare!
Gör om typ 10 år: Jobbar som systemutvecklare och det viktigaste – har kul medans jag gör det!

Jimmy Forsström: "Programmering är ett evigt lärande"

Namn: Jimmy Forsström
Ålder: 38 år
Pluggar: EC–utbildning, YH-utbildning 2-årig på distans. Titeln går som Java-utvecklare men det är väldigt snarlikt med C# som jag sysslar med här på Learningwell. Anledningen till att jag valde att sadla om är för att jag behövde nya utmaningar i livet och ha ett jobb som är mer stimulerande och riktar sig mot problemlösning. Att få ha ett jobb där man får vara med och skapa något kreativt och funktionellt och umgås med likasinnade människor är ju en bra drivkraft kan tyckas.
Bästa med utbildningen: Att kurserna har varit relevanta och gett mig en bra grund att stå på. Men som det är med programmering och utveckling av system så blir man aldrig riktigt klar. Det är ett evigt lärande och det är något man måste inse och vara beredd på.
Hur lång är din LIA: Totalt 18 veckor, började i början av december och är klar i slutet av april.
Och vad pysslar du med: Jag har haft äran att få jobba tätt ihop med Björn, en senior som kan allt om mycket. Vi har suttit på ett långt projekt med SSAB som slutkund och jag fick hoppa in i slutet av projektet. Själva grunden var väl klar men jag har ändå fått jobba med många olika delar kopplat till projektet. Det har varit några nya saker att lära sig men saker som jag vet att jag kommer att ha nytta av senare i arbetslivet. Självklart har det funnits utmaningar och jag gillar att bli utmanad med uppgifter, men har blivit mer ödmjuk till att be om hjälp när jag har kört fast.
Hur trivs du på LearningWell? Jag trivs väldigt bra och hade spanat in företaget redan för över ett år sedan när jag stämde träff med Peter och Göran på kontoret. Jag bara älskar mentaliteten på arbetsplatsen och människorna som vistas i lokalen. Ödmjukheten och viljan att vilja hjälpa till hos alla.
Drömjobb: Att jobba som någon form av utvecklare, och att vara med och skapa viktiga saker som folk uppskattar och behöver tillsammans med människor som har valt sitt yrke för att de älskar det och inte för att de har halkat in på det.
Gör om 10 år: Då är jag en riktig hejare på systemutveckling. Mina fingrar kommer då att smattra på tangenterna och jag kommer att ha en kunskapsbank som är enorm. Jag jobbar troligtvis kvar på Learningwell och är fortfarande med i löpklubben. (LW:s egen löpgrupp)
Dold talang: Jag var inne på Rubriks kub när jag flyttade till Nyköping för något år sedan och den sista kuben jag köpte var en 8x8 som jag har löst. Annars kan jag stoltsera med att ha marklyft 260 kilo.

Åsa Brunzell: "Det agila arbetssättet är hållbart i längden"

Namn: Åsa Brunzell
Ålder: 51 år
Gör: Pluggar Agil projektledning på IHM Business School. Utbildningen ger mig specialinriktade kunskaper om agila arbetssätt, metoder, värderingar, planering samt ledarskap.
Varför agil projektledning: Idag jobbar jag i en traditionell roll som projektledare på ett it-företag och vill utveckla mig i rollen i en agil kontext. Jag fick upp ögonen på hur agilt fungerar och kände ganska snart att det är så jag vill arbeta och tror att arbetssättet är hållbart i längden.
I mina tidigare projekt har jag fått möjlighet att få uppleva styrkan när kollegor med olika kompetenser arbetar tillsammans för att leverera ett värde som hjälpt våra kunder. Med det i bakhuvudet bestämde jag mig för att studera.
Bästa med utbildningen: Att jag kan studera på distans. Att utbildningen ger mig en helhet i olika roller och verktyg i en agil kontext. Bra kunniga lärare och ett av kraven för att komma in på utbildningen är att du behövt arbetat i en IT verksamhet i minst 5 år. Det har möjliggjort diskussioner på en högre nivå och vi kan byta erfarenheter.
Gör under LIA: Får en förståelse för helheten från ax till limpa. Framför allt är det  väldigt lärorikt och LearningWell tar hand om mig och vill att min LIA-period ska bli bra, jag trivs jättebra.
När är du klar med utbildningen: Till midsommar, det ska jag fira med en rejäl semester.
Drömjobb: Projektledare och coach på ett företag med bra arbetsklimat, ett hållbart arbetstempo och inspirerande miljö som ger mig förutsättning för ett fortsatt lärande.
Gör om 10 år: Vem vet! Jag är själv nyfiken på vart jag befinner mig.

BILDTEXT: LIA-gänget består av Bassam AL-Nashi, Åsa Brunzell, Jimmy Forsström, Viktor Hurtig och Gerda Boman.