Henrik Aronsson – den vetgirige systemutvecklaren

NYKÖPING 2023-02-03
Han har nära till skratt och kan enligt egen utsago bli så frågvis att han uppfattas som snudd på bångstyrig. Men för det mesta är det liksom ”inga konstigheter” i Henrik Aronssons liv.

– Glad och nyfiken känns så intetsägande men det är så. Vältränad kan du skriva också, säger vår senast anställda utvecklare och smäller av ett leende.

Nej, att beskriva sig själv med tre ord är kanske inte det lättaste och det senare säger Henrik Aronsson i en skämtsam ton. Men sanningen är att han efter fem månaders mer eller mindre strukturerad löpträning tillsammans med kollegorna i ”lunchgänget” har kapat nästan en minut per kilometer i sina snabba barfotaskor. Numera är han en av de starkare i löpgruppen som drog igång när Henrik började på LearningWell i början av september 2022.

Sin bångstyrighet har han svårare att förhålla sig till, eller i alla fall sätta ord på, trots att den sannolikt hänger ihop med den där nyfikenheten.

– Genom åren har jag fått mycket beröm på olika arbetsplatser, men också kritik för att jag upplevs som tvär och inte håller med när jag ifrågasätter. Men på ett vis är det ju en av mina bästa egenskaper, den här bångstyrigheten. Jag gillar när det är tydligt och frågar för att förstå tills jag förstår. Om man vet vad man vill och vad man ska åstadkomma så bli det både enklare och tydligare. Jag tror det är därför programmering passar mig. Det är tydligt, inga konstigheter liksom.

Jag tror det är därför programmering passar mig. Det är tydligt, inga konstigheter liksom."

Henrik är en av LearningWells medarbetare som nyttjar möjligheten att jobba remote. Två dagar i veckan kör han de dryga tio milen mellan den lilla gården utanför Strängnäs och kontoret i Nyköping.

Säg hej till Henrik Aronsson

Ålder: 28 år
Gör: Systemutvecklare på LearningWell, ingår i LW:s team Opal, ett agilt team som jobbar med våra system för omvärldsbevakning (Open Source intelligence).
Bakgrund: Saabs tekniska gymnasium i Arboga, och en rad högskolekurser på distans, sen har jag jobbat hej vilt med allt från logistik och intern verksamhetsuppföljning till tillståndskontroll.
Teamkompisar: Henrik Djärv och Andreas Assermark, samt Cross Team
Favoritspråk: Hm, svårt men jag gillar ju C#
Topp tre på fritiden: Förutom att springa spelar jag ibland Dota2. Det är väl lite av en last men hjärnan verkar tycka att det ger rätt typ av dopaminkickar. Annars har jag ingen vettig hobby, jo, jag letar också dräneringsrör i gräsmattan. Och så gillar jag att resa.
Läser: Jag gillar att läsa men det blir inte så mycket just nu – brukar skylla på att vi har dåliga läslampor hemma...men läser lite i den där löpboken Born to run, går rätt långsamt just nu. Och så läser jag två gör-det-själv-pärmar som farfar köpte när han tog över en gård, där står allt om fönsterkittning till rördragning.
Lyssnar på: Allt möjligt, på sistone mycket svenskt; Movits, Daniel Adams-Ray och melankoliska visor. Men även dödsmetall.
Dåliga sidor? Nej, kanske att jag saknar självinsikt, haha.

– Jag trivs jättebra här, fast det kanske inte var superb tajming att vi precis köpt hus. Men det kändes bra på intervjuerna och jag var i ett läge där jag ville se lite annat, utmana mig själv och jobba med folk som jag kan lära mig nya saker av och få andra perspektiv. Det var avgörande och än så länge är jag helnöjd.

”Vi” är Henrik och sambon Maria. Henrik tar fram mobilen för att visa bilder av huset.  Mobilen visar sig vara fylld av bilder på olika rörtätningar i krypgrunden, för att det är ”kul att veta hur det funkar.”

– Jag håller på och gör huset smartare och har köpt en liten hemautomationskrets och har bland annat plockat ut data från värmepumpen för att förstå hur vätskorna inne i den funkar. Här skulle jag kunna ljuga ihop att jag gör det för att man ska spara el, men jag vill bara förstå hur vårt hus fungerar.

Aronsson poserar i sina tåstrumpor i funktionsmaterial, perfekta att ha i barfotalöpskorna på lunchturerna. 

Som systemutvecklare arbetar Henrik med SourceWell, vårt OSINT-system för informationsinhämtning, och betar för närvarande av det som står på ”listan”.

– Det här är ett långgående projekt men just nu är det är allt från mallappliceringar till att förändra artiklar och koppla nyheter bredare.

Trivs du med uppdraget?

– Det är skönt att arbeta med ett system som hjälper myndigheter att hålla sig informerade om vår omvärld. Och att dom använder våra system till etiska saker.
Men egentligen spelar det inte så stor roll om jag arbetar med videostreaming, autonoma system eller omvärldsbevakning. Det handlar mer om hur man arbetar och vilka man jobbar med.

Hur fastnade du för programmering?

– Det började väl på typ högstadiet med att vi skrev botar till något dataspel så man kunde fuska, haha. Men jag gillar logik och att logiskt bearbeta saker och att bryta ner det i steg. Sen har jag alltid gillat matte, det är problemlösning i grund och botten. Dom två i kombination passar bra in på hur jag funkar och vem jag är.

Vad har du för målbild med löpträningen då?

–Vi pratar om att anmäla oss till något lopp, och att inte vara en besvikelse på kontoret. Och jäklar vad mycket fortare vi sprungit på slutet mot när vi började i september. Fast egentligen har jag inga direkta mål förutom att kunna äta chips med gott samvete, att springa milen på under en timme vore förstås kul.

LÄS MER >> Fler intervjuer med våra kollegor hittar du här.