Ölbryggande är fem procent öl och resten diskande

Stefan Zetterberg är styr- och reglerteknikern som gick omkring med hydraulolja upp till naveln innan han insåg att det inte var hans grej. I dag är han istället ölbryggare, programmerare och sitter med i LearningWells ledningsgrupp i Nyköping.

”Tänk dig en yta lika stor som en fotbollsplan där det aldrig är mer än tre meter till en ölpub.” Det Stefan Zetterberg beskriver är inte en vanlig dag på LearningWell utan sitt enorma öl- och whiskeyintresse.

I år var det tjugonde året han besökte Stockholm Beer and Whiskey Festival. Mässan lockar årligen bortåt 40 000 nyfikna och kunskapstörstande besökare. Stefan brukar hänga på låset för att hinna in och prata med andra bryggmästare innan hela tillställningen blir en enda stor pub.

”Om du gillar att diska är ölbryggande en perfekt fritidssysselsättning. Det är väl ungefär 5–10 procent som handlar om ölen och resten är diskande. Jag själv har bara hållit på några år men tycker det är jäkligt kul att kunna göra allt från att mala malten till att öppna kapsylen hemma i köket.” Han har en jäsning hemma just nu. Dessutom står ytterligare två färdiga omgångar på hyllan i skafferiet. Hittills har han inte behövt märka upp dem men nu börjar det bli svårt att hålla koll på vilken flaska som är vad.

Om dagarna sitter han uthyrd som konsult till SSAB i Oxelösund. Där finns det en anställd som också tillverkar öl hemma. Därför byter de flaskor och brutalt ärliga kommentarer med varandra, som Stefan beskriver det.

”Eftersom han inte hållit på lika länge smakar hans ölsorter inte lika bra som mina, men de ser väldigt mycket bättre ut. Han har snygga etiketter på alla flaskor som berättar vad man får. Det gjorde mig lite sned första gången jag såg det”, säger Stefan och skrattar.

Från hydraulolja till betalterminaler

Eftersom han inte trodde att hans högstadiebetyg skulle räcka för att komma in på fyraårig teknisk linje sökte han istället styr- och reglerteknik. Senare visade det sig att det faktiskt varit svårare att komma in på vad han sökte sig till än linjen han egentligen ville gå.

Med bara några månader kvar av gymnasiet insåg han att det inte var hans grej att gå omkring med hydraulolja upp till naveln. Men han gick färdigt utbildningen och läste sedan in gymnasiets naturlinje på Komvux.

Därefter blev det lumpen och lite olika jobb innan han landade hos LearningWell. Hittills har han arbetat med kärnkraftverk, stålindustrin, betalterminaler till Visa-kort och drift av stamnätet i Sverige.

”Efter tjugo år trivs jag fortfarande himla bra här. Visst har jag haft några mindre stimulerande uppdrag, eller uppdrag en bit bort. Men generellt har jag bara sett fördelar med uppdragen, företaget och allt. Vi har bra förmåner, flexibel arbetstid, friskvårdsbidrag eller avtal med träningsanläggningar, bonussystem och möjlighet att hämta ut en personalbil. Dessutom är det okej att ta med barnen till jobbet om det kör ihop sig hemma. Det är aldrig någon som tittar snett på mig för det. Snarare är det okej att ha en familj och att livet ser ut som det gör.”


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt som passar dem bäst. Därför ger vi gärna kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom allt de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.