Han älskar gristävlingar med lera och elände

Möt Mattias Jonsson från Karlstad. Fyrabarnsfar, husägare, romdrickare, gruppchef, gamer, ingenjör och löpare sedan många år.

Det började med en Commodore 64 i slutet av 80-talet, fortsatte med en dataingenjörsutbildning på Karlstad universitet och diverse systemutvecklingsjobb innan han en dag hamnade framför en kaffemaskin med en it-konsult från ett annat bolag. Vid det här laget hade Mattias hunnit med att bygga affärssystem, varit med om en konkurs på arbetsplatsen, lärt sig mer om hr-frågor och sålt hårddiskar i en butik.

Den andra it-konsulten hette Johan och kom från LearningWell West. ”Vill du byta jobb?” Frågan han ställde var enkel men effekten desto större.

”Skälen som fick mig att hugga på jobbet var hur han beskrev atmosfären, hur informellt företaget verkade funka och den platta strukturen. Att det var en liten och ganska tajt organisation. Det var otroligt långt från företaget jag jobbade på då. Rätt snart efter samtalet sade jag upp mig och gick från ett företag med 70 000 anställda till ett företag med fyra kollegor.”

Han säger att han har funderat på varför han stannar kvar på LearningWell. ”Andra brukar säga att man ska byta jobb efter ett par år, men jag trivs så jäkla bra att det inte har känts aktuellt att titta mer seriöst åt andra håll. Jag gick från att vara en kugge i ett stort maskineri till att vara någon som kan vara med, påverka och göra sin röst hörd.”

Löpningen är hans tillflyktsort

Privat lever Mattias ett familjeliv på landet med hund, sambo och hus. Två av barnen är utflyttade medan två fortfarande bor kvar hemma.

”Jag är så fantastiskt gammal så när jag får tid över är det trevligt att bara gå ut i skogen, plocka svamp eller ta en promenad. Och så är jag lite av en gamer också. Dessutom har jag fastnat för rom, så länge det inte är Captain Morgan och annat sötsliskigt.”

När de väntade första barnet upptäckte han att han hade gått upp lika mycket i vikt som sin gravida fru, men till skillnad från henne försvann inte hans övervikt efter födseln.

”Jag hittade ett par gamla löparskor i garderoben, gav mig ut och kom några hundra meter. Sedan satt jag vid vägkanten med blodsmak i munnen och funderade på om jag skulle gå hem eller löpa vidare. Efter lite ångest bestämde jag mig för att fortsätta, och så har det fortsatt till och från i över tjugo år nu.”

Mattias säger att löpningen är hans lilla tillflyktsort för att tömma skallen, frisätta endorfiner och bli på bra humör. ”I Karlstad finns Tjurruset. Det är en riktig gristävling med lera och elände, där ingen frisk människa skulle ställa upp. Därför har jag såklart sprungit den flera gånger.”

Bland rävar och rookies

”Mitt jobb är inte att vara den bästa systemutvecklaren. Tvärtom. Som gruppchef här i Karlstad jobbar jag med att anställa folk som är bättre än jag.”

Men visst har han lång erfarenhet av systemutveckling. För några år sedan gjorde han en sammanställning. I gruppen där han jobbar hade de sammanlagt 34 års erfarenhet av systemutveckling. Och han stod för hälften.

”Det är både bra och dåligt. En grupp ska självklart bestå av de gamla rävarna som varit med överallt, i alla nooks and crannies. Sedan måste vi även ha hetare förmågor med nya och fräscha perspektiv. Personer som kan få oss lite äldre gubbar att tänka på saker från nya perspektiv och i nya banor.”


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt de tycker passar dem bäst. Därför ger vi ibland kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom det de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.