Rymdingenjören som flyttade till Australien

LearningWell i Karlstad har gjort sig ett namn inom rfid-kretsar då de tillsammans med SCA och Trafikverket för några år sedan tog fram en ny de facto-standard för järnvägen i Europa. I dag arbetar Mikael Eriksson med att modifiera en rfid-lösning till Android, även om han i grunden är rymdingenjör.

”Egentligen är jag utbildad till att bygga satelliter”, säger han och tillägger skämtsamt att alla som frivilligt sätter sig i en raket är galna. ”Till att börja med är det hur många komponenter som helst som ska fungera ihop i en väldigt påfrestande miljö. Och utöver det så sitter du på flera ton explosivt bränsle.”

Ändå är det just utmaningar av den typen som Mikael går igång på, oavsett om de är tekniska eller inte.

”När jag skulle göra mitt examensarbete så fick jag chansen att göra det på ett universitet i Australien. Sedan hittade jag dessutom kärleken i Australien, vilket gjorde att jag flyttade dit permanent. Jag fick jobb på samma universitet där jag gjorde examensarbetet, först som forskningsassistent och sedan som lärarassistent. Att hjälpa till med undervisningen var nytt för mig men det var väldigt spännande och givande.”

När kärleken tog slut efter några år beslutade han sig för att stanna kvar. ”Det var en rörig period men jag kände att jag inte ville släppa allt och åka hem bara för att det kom motgångar. Jag ville ge mig tid att känna av vad jag ville göra. Kanske kunde jag rota mig och känna att här vill jag fortsätta att bo, eller så skulle jag känna att Sverige är där jag hör hemma.”

Han tycker inte att människor ska bli för bekväma med vad de gör. Det är bättre att prova på nya saker istället för att fastna i rutiner. Att utmana sig och kanske hitta något som är kul. Och passar det inte har man i alla fall försökt. ”Du ska inte vara rädd för att lämna din bekvämlighetszon eftersom du klarar mer än vad du tror.”

Ett namn med dubbla betydelser

”När jag flyttade hem bestämde jag mig för att göra något nytt. Trots det var jag snart tillbaka i telecombranschen igen och livet började upprepa sig. Men under en av pendelresorna från Karlstad till Stockholm upptäckte jag att det lönar sig att prata med främlingar på tåg.”

Främligen var Katarina Brunsson, som numera är hans kollega. Hon berättade om företaget, att de växer och söker fler anställda.

”Jag kände direkt att LearningWell var ett annorlunda bolag, inte bara för att vi har ett annorlunda och dubbelbottnat namn som gör att folk först tror att vi är ett utbildningsföretag.”

Mikael jämför jobbet med andra arbetsplatser han har varit på. ”Hur många chefer brukar det inte vara innan man kommer upp till koncernchefen? Här känner jag både att det jag gör, och jag själv, spelar roll. Att jag gör skillnad och kan vara stolt över min del. Dessutom går det att komma nära verksamheten på ett helt annat sätt när det är ett mindre företag.”

Rör sig uppåt i hierarkin

Han säger att han antagligen är den på kontoret med mest erfarenhet från lågnivåprogrammering. På cv:t står det fortfarande embedded software designer trots att han nu gör mycket mer än det. Han säger att han därför rör sig uppåt i hierarkierna, från lågnivå- till högnivåspråk.

”Mitt fokus har mestadels varit inom inbyggda system. Sedan har jag en testbakgrund ovanpå det, vilket är en bra kombination. Det gör att jag tänker annorlunda när jag kodar. Jag blir mer medveten om var det kan uppstå problem och vad jag behöver tänka på när jag kodar.”

Mikael återvänder till det där med att vara öppen och göra nya saker, och att livet ibland tar en på konstiga vägar.

”Jag är inte utbildad inom data utan hamnade snarare som programmerare på ett bananskal och av ren tur. Och det här jobbet fick jag tack vare slumpen och den där tågresan. Därför tycker jag det är värt att prova nya saker. Om du inte trivs går det alltid att ta ett steg tillbaka, eller åt sidan.”


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt de tycker passar dem bäst. Därför ger vi ibland kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom det de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.