Skarpt testläge av toppmodern produktionslinje

Mariestad 2024-06-11
Inne på Brukets gamla industriområde i Tidaholm utförs just nu en idrifttagning av stora mått. Det handlar om en kombinerad montage- och tillverkningslinje åt en större kund – och den enskilt största automationsaffären i LearningWells historia.

Det råder febril aktivitet inne i den stora fabrikshallen där den toppmoderna montagelinjen satts upp under våren. Linjen som består av bansystem, två robotceller, samt två borr- och skruvceller, är en betydande del av en helt ny produktionslinje. Ett helhetsåtagande med LearningWell som huvudentreprenör.

– Det känns otroligt roligt att få möjligheten att leverera en sån här fantastisk utrustning tillsammans med kompetenta kollegor och partners, säger Mattias Nilsson, vd på LearningWell SW i Mariestad.

Det är mycket som ska finjusteras inför kommande FAT-test. Under FAT, Factory Acceptance Test, provkörs maskinen under produktionsliknande förhållanden i våra lokaler. När FAT är godkänd skickas produktionslinjen till kunden för uppbyggnation.

Vid en av de stora röda robotarmarna står Martin Söder och ser fundersam ut. Något går trögt den här dagen. Han har kontrollerat PLC:n – som styr de digitala enheterna och som bland annat ska tala om hur roboten ska bete sig. Men hittar inga fel.

– Vi försöker lista ut vad det är som går trögt. Förmodligen är det något räknefel – teorin spelar inte alltid med praktiken, säger Martin, automationsingenjör på LearningWell och erfaren PLC-programmerare.

– Det är en del av tjusningen med drifttagningar, men det får gärna krångla när man har bättre tid.

På andra sidan cellen har Marcus, en av Assemblins elektriker trängt in sig i ett minimalt utrymme för att montera elkablar. Han säger att det blir trängre ju fler saker som kommer på plats, men att det är spännande att vara med i den här typen av projekt.

– Det ska bli kul att se när allt kommer på plats hos kunden. Då kommer kablarna gå upp i taket i vindor i stället, det blir snyggt, säger han.

Historisk affär för LearningWell

Arbetet med den nya produktionslinjen drog igång efter semestrarna 2023 och ska vara i drift hos kund under Q4 2024.

Learningwell är huvudentreprenör i projektet.

Underleverantör är bland andra Lennartssons Ingenjörsbyrå som står för konstruktionen av automationslinjen och KS & Dähldens med specialistkompetens inom industrimontage.

Jobba med oss!

Just nu händer det mycket i Mariestad och vi har flera stora projekt på gång.
Är du nyfiken på att veta mer eller kanske rent av vill jobba med ett gäng proffsiga automationsingenjörer.
Läs då mer här: Lediga jobb: Erfaren automationsingenjör till spännande industriprojekt