Skeptikern som provade änglahealing

Emil Rondahl är gotlänningen som via studier i Data- och systemvetenskap hamnade på LearningWell i Nyköping. Han är den fyrkantiga tänkaren, skeptikern, som på senare år har utmanat sig själv kring andlighet.

En vanlig bild av programmerare är att de är fyrkantiga tänkare. Människor som är bra på logik och analys, men inte så intresserade av yoga och meditation. "Det är en ganska bra beskrivning av mig också", säger Emil Rondahl. "Eller åtminstone var det en ganska bra beskrivning fram till nyårsaftonen 2015."

Han föddes nyfiken på det mystiska, men samtidigt skeptisk. Det var på universitetet han först kom i kontakt med programmering och det klickade till på en gång. Och han älskar fortfarande känslan när han lyckas greppa ett problem och vet hur det ska lösas. Det strukturerade sättet för att analysera och förstå världen.

Nyårsaftonen 2015 hände något som överraskade honom. "Jag stod på grannens balkong och funderade på om jag skulle ha något nyårslöfte. Efter en stund bestämde jag mig för att undersöka andlighet. Jag, som aldrig ens gått på massage."

Även om mystik och andlighet var främmande för honom ville han utmana sig själv. "Därför applicerade jag samma egenskaper på mitt nyårslöfte som gör programmerare framgångsrika. Nämligen nyfikenhet, metodik och ihärdighet."

En mystisk resa börjar

Emil läste på om reinkarnation och började året med att besöka en person som höll på med änglahealing. Han säger att det var en avslappnad känsla, även om inget storartat hände. Ändå var det stort att en främmande människa tog på honom och att han kunde slappna av under tiden.

"Och det var ändå bara starten på vad som skulle följa", säger han och berättar om hur allt ledde fram till att han till sist stod på scenen framför 200 personer för att utföra en energihealing, under ledning av en amerikansk healare där allt dokumenterades av ett filmteam.

Vägen dit gick genom att ta till sig böcker och föreläsningar och inte minst att prova övningar på egen hand hemma.

"Det går att säga mycket om vad jag har upplevt de senaste åren och människorna jag har träffat. Jag har trots allt fortfarande kvar delar av den skeptiska programmeraren Emil. Men vad jag inser nu är att jag mer behöver följa min inre guidning. Att våga utmana mig själv och göra det som känns svårt. För att kunna leva och bli klok på mig själv behöver jag erkänna vad jag upplever och tror på. Och sedan kunna stå för det."

Därför tog det lång tid innan han berättade om sina upplevelser för någon. Och ännu längre tid innan han hörde av sig för att göra den här intervjun. För vad skulle människor omkring honom tycka? Och vad kommer de att tycka nu när artikeln är publicerad?

"För mig var det modigt att hoppa på kurser i energihealing och medialitet trots min skeptiska sida. Att våga stå inför människor och testa förmågor jag inte visste om jag har, eller hur verkliga de är. Mod är också att möta mitt eget mörker. Att våga se min dåliga självkänsla och mina brister. Det är nog min superkraft, att våga möta mig själv."

Emil övertygad om att livet är mer än det vi ser. Och kanske även att han själv är mer än vad han först ville kännas vid.

Mötte sina demoner

"Jag har varit på LearningWell i två omgångar. Jag bytte jobb eftersom det just då inte fanns möjlighet att hålla på med exakt den tekniken jag ville. Sedan valde jag att möta mina demoner, vilket ledde vidare till det där nyårslöftet. Det är först nu jag har kommit tillbaka till att det är kul att vara utvecklare igen."

Han funderar på vad poängen med allt han har berättat är. Vad det är han vill säga till andra.

"Jag tror det handlar om att följa sin glädje och passion. Och att våga göra det svåra och ovana. För det är så vi gör världen bättre. Även om det handlar om att som skeptiker erkänna att det kan finnas saker jag inte vet något om."


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt de tycker passar dem bäst. Därför ger vi ibland kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom det de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.