Smarta HMI-paneler med modern profil

AUTOMATION 2024-05-16
Det är ingen självklarhet vart saker ska ligga på en HMI-panel. Vi har därför tagit fram en modern grafisk profil till Siemens nya HMI-serie Unified Comfort Panels som passar alla typer av industriell verksamhet.

– HMI-panelen är inte bara ett verktyg, utan även hjärtat i den industriella processen och användarens huvudkontakt med maskinerna. Utifrån det ville vi skapa något som inte bara var funktionellt utan även estetiskt tilltalande och användarvänligt. Vi har därför lagt tid på att hitta en grafisk profil för våra HMI-paneler som både har en modern look och är enkel för användaren att förstå, säger Nils Andersson på LearningWell SW som lett utvecklingsarbetet.

HMI, Human Machine Interface, är alltså den del som gör det möjligt för användaren att kommunicera med en maskin eller ett system i industrisammanhang.
HMI visar data i realtid och ger en tydlig översikt över produktionens alla delar, samtidigt som operatören kan ändra inställningar, ge kommandon eller justera parametrar genom ett grafiskt användargränssnitt. Det finns oftast ingen tydlig standard för hur användargränssnittet i en HMI-panel ska se ut, vilket ofta leder till att det kan se ut lite hur som helst.

Vi vill leverera en modern och lättanvänd lösning till alla våra kunder.


– I en värld där teknologi ständigt utvecklas och innovation är nyckeln till framgång, är det avgörande att hålla sig steget före. För mig och min projektgrupp har det varit drivkraften under arbetet med vår nya HMI-profil, fortsätter Nils Andersson.

Det nya användargränssnittet är ett led i LearningWells kvalitetsarbete och Nils Andersson tanke är att alla som äger en smartphone kommer känna igen sig.

– Det är en superbra standard, intuitiv, strukturerad och enkel att förstå. Något som bland annat kommer leda till ökad säkerhet för kunden. Samtidigt är den gjord för att det ska bli effektiv programmering för oss, något som både höjer kvalitén och minskar onödiga kostnader för slutkund.

FAKTA: Siemens Simatic WinCC Unified

Är ett nytt visualiseringssystem i Simatic TIA Portal.
Multitouchskärmarna finns i storlekarna 7 till 22 tum.
Är kompatibla med Siemens Industrial Edge vilket öppnar upp för helt nya möjligheter som tillägg av funktioner med hjälp av appar och behandling och analys av data direkt vid maskinen.
Källa: Siemens