Superkraften att lätt kunna skaffa vänner

Du kan säga att det var en serie slumpartade händelser i bioteknikern Jonas Perssons liv som gjorde att han hamnade på LearningWells kontor i Nyköping. Du kan även förklara det med att han besitter en superförmåga när det kommer till att bli kompis med alla han möter.

”Det kanske låter konstigt”, säger Jonas Persson, ”men jag pluggade bioteknik i två år på KTH tack vare att de i reklamen hade en neonblå bild som såg häftig ut. Sedan visade det sig att kemi inte riktigt var min grej.”

Istället extraknäckte han på hemtjänsten i Järna och jobbade som säljare för F-Secure innan han hamnade på Kjell & Co, där han stått i butik och jobbat med deras distanshandel.

En dag hörde han av sig till en gammal kompis han inte hade träffat på tio år. Vid den här tidpunkten bodde han i Malmö.

”Vi tog en fika och pratade om vad som hänt sedan sist vi sågs. Efter några veckor ringde hon och sa att hennes föräldrar skulle hälsa på och att de gärna ville träffa mig igen. Det var så jag fick reda på att hennes pappa, Thomas, var programmerare och hade ett företag i Stockholm.”

Efter några veckor, när Jonas inte fick förlängd anställning på Kjell & Co, ringde han upp Thomas. ”Jag fick sluta på Kjell & Co, så nu jobbar jag för dig.” Om någon annan försökt sig på samma sak hade det låtit överlägset och arrogant. När Jonas sa det gick det givetvis hem. Thomas ville fundera på saken men redan dagen efter fick Jonas jobb som javautvecklare, trots att han aldrig skrivit en rad java.

”Det var likadant med arbetsprovet. Jag skulle bygga ett passersystem i PHP för en Raspberry Pi-enhet utan att känna till språket. Men jag googlade fram grunderna och lyckades ta fram något tillräckligt bra och fick ett fast jobb.”

Alla kan lära sig koda

”Visst är det en tillgång och en superkraft att kunna bli kompis med folk. Det finns några få tillfällen när det inte har fungerat, men de flesta är väldigt lätta att ha att göra med.”

Han säger att han är driven och intresserad av att lära sig nya saker. ”Det var också det Thomas och kollegorna sa när jag fick jobbet. Alla kan lära sig att koda. Det är svårare att hitta bra folk. De kunde lära mig att koda, men att det skulle ha varit svårare att göra något åt hur jag funkar som människa.”

Sedan är det skillnad på att vara social och gilla att träffa andra människor, och att fungera som Jonas. Till exempel är favoritgrejen att sjunga karaoke.

”Det är fantastiskt roligt. Det hänger ihop med att jag gillar att stå på scen och prata med människor. Generellt är jag orädd för att göra bort mig. Visst kan jag säga konstiga saker som alla andra, men vad spelar det för roll egentligen? Karaoke drar det till sin spets eftersom allt handlar om att leva ut låten totalt. Den som gör det allra mest vinner, inte den som sjunger vackrast.”

Som ännu ett bevis på hur mycket han älskar rampljuset så finns plojbandet han och kompisen Viktor har. De övar aldrig och spelar enbart på nyårsfester.

Hittade jobbet på innebandyn

Till en början pendlade han mellan Malmö och Stockholm, men det blev för jobbigt. Därför flyttade han tillfälligt hem till familjen i Järna innan han plötsligt kom på att han skulle bo i Nyköping – och flyttade dit.

”Där kände jag ingen. Men jag fick ett tips av en person jag träffat på en mässa i Stockholm att det fanns en app som hette Meetup. Genom den hittade jag gruppen Nyköping developers. De hade inga träffar på gång just då, men sedan arrangerade de en.”

Jonas säger att han dök upp på den träffen och gillade gänget så mycket att han förklarade att han inte hade några vänner, och att de därför behövde arrangera fler träffar. Åter igen sa han rakt ut vad han tänkte och lyckades få en vän på köpet. Den framtida kollegan Staffan, som han hade träffat i Meetup-gruppen, bjöd hem Jonas till sin familj på middag. Där träffade han även Roger, som bjöd med honom på LearningWells innebandyträning och senare tipsade honom om att söka jobb hos dem.

”Jag är fantastiskt nöjd med mina första sex veckor”, säger Jonas. ”Det är mer avslappnat än vad jag trodde det skulle vara. Det känns enkelt och familjärt, med högt i tak. Sedan är det kanske inte lika agilt som jag trodde, men det är fortfarande väldigt bra. Jag skulle vilja ha in ännu mer parprogrammering och code reviews. Men någonstans går gränsen för vad som är hållbart eftersom någon ska betala för allt.”


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt som passar dem bäst. Därför ger vi gärna kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom allt de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.