Tjejsnack del 2 ”Vi har fått mersmak på jobblivet"

NYKÖPING 2023-11-20
För drygt ett år sedan förstod Jonna, Maja och Maria knappt ett ord av kursbeskrivningen på .NET-utbildningen de just påbörjat.
Nu är första praktikperioden avklarad och de är i full gång med att sätta sig in i Devops, Clean Code och testbar arkitektur.

Tjejsnack del 2

I en serie artiklar följder vi tre Nyköpingstjejer som pluggar .NET på YH i Nyköping och deras yrkesresa. På det här viset vill vi uppmärksamma yrket och uppmuntra till att fler kvinnor väljer att bli utvecklare.

– Det är enorm skillnad nu mot då. I början hade vi inga metoder och nu kör vi flera projekt samtidigt, säger Jonna Karlsson.

Hon och Maria Holster har avslutat första LIA-perioden (Lärande i arbete) på SSAB där de i ett team om sex personer fått utveckla ett lagerhållningssystem i form av en webb-applikation. De beskriver uppdraget som relevant, trots att det var ett fiktivt projekt och blev klara på bara fyra veckor (av åtta praktikveckor).

– Det var verkligen superkul. Vi har haft pulsmöten, sprintträffar och fått jobba så realistiskt som möjligt, berättar Jonna som under två veckor fick prova på teamleader-rollen. Något som gav mersmak även om det i början kändes lite läskigt att delegera.

– Du gjorde det bra, berömmer Maria Holster och fortsätter:

– Vi programmerade i Razor Pages som alla kände sig mest bekväma med. Det kändes helt okej. Vår handledare på SSAB blev i alla fall imponerad när vi demade.

Även Maja Elb har fått smak på jobblivet. Hon tillbringade sina åtta veckor på Nyköpingsföretaget AXS som utvecklar biljettsystem åt kunder världen över, från fotbollsevenemang till konserter.

Maja Elb, under sin LIA på AXS i oktober. Foto: Privat

– Jag har jobbat med ett adminsystem – en dashboard. Ett litet avgränsat projekt men ändå en del av ett riktigt projekt i företaget. Jag har jobbat i .NET, Razor Pages och Javascript och varit en del av teamet, samtidigt som jag fått möjligheten att fördjupa mig i projektet utan en deadline. Han som var min handledare på AXS kommer ha användning för det jag gjort, och det känns verkligen jättekul, berättar Maja Elb.

Vi har haft turen att ha otroligt bra lärare som guidat oss från första konsolapplikationen till att kunna jobba med webb och API:er.

Alla tre beskriver det senaste året som lärorikt, att gå från att i princip inte förstå något alls, till att skapa kompletta applikationer har både varit utmanande och kul.

– Jag hade aldrig kunnat tro att man kan utvecklas så snabbt, samtidigt som jag förstår att vi har mycket kvar att lära. Men det är jag ganska lugn med. Vi har haft turen att ha otroligt bra lärare som guidat oss från första konsolapplikationen till att kunna jobba med webb och API:er  säger Maja Elb.

Vad har varit det roligaste hittills?

Maja Elb: Det roligaste blocket är ju webben. Det är så komplett och speglar allt vi lärt oss hittills. Jag gillar även att peta i det grafiska.
Maria Holster: Jag och Maja gjorde ett techforum för kvinnor, lite som Stack Overflow fast för tjejer. Överlag är det kul att göra saker man har användning för. Jag utvecklade exempelvis en pottapplikation för barn. Min 2-åring pottränade då och barnet kan välja om det kissat eller bajsat genom emojis och ljudeffekter.
Jonna Karlsson: Jag tyckte också att webbutvecklingskursen var roligast. Vi hade lärt oss arkitekturen och att skriva bra kod, och fick möjligheten att göra allt i samma projekt. Överlag är det så kul att lösa problem. Det kanske låter klyschigt men det ger en kick.

Fattar kompisarna vad ni gör nu?

– Jag förklarade för en kompis att vi skulle göra ett lagerhanteringssystem åt SSAB. ”det är ju inget märkvärdigt”. Han utgick från vad han såg på skärmen och vittnar väl om att de allra flesta inte förstår vilket jobb som ligger bakom alla system, säger Jonna.
– I gengäld skapar det viss gemenskap och tillhörighet med klasskompisarna. Att få ett Wow – hur gjorde du där...

I januari väntar ännu en LIA period och i juni är ni klara. Hur tänker ni om framtiden?

Maria Holster: Jag är den som varit fronendare i vår grupp men det är kul med backend och skulle gärna vilja jobba med bägge.
Jonna Karlsson: Jag skulle vilja testa att vara konsult. Projektledarrollen är också kul men svår att greppa på bara två veckor. Kanske en mix av inhouse och konsult är idealet?
Maja Elb: "Jag skulle gärna jobba på ett produktbolag för att ha en trygg punkt som junior, och en mentor för att fortsätta lära mig.

I juni avslutar Jonna, Maja och Maria .Net-utbildningen. Vi återkommer då med en sista avslutande del i den här serien.

Läs också >> Tjejerna som satsar på en IT-karriär: "Nordstämpeln är borta"

Jonna Karlsson och Maria Holster jobbade i ett team på SSAB under sin LIA i oktober. Foto: Privat