Henrik Lindholm: "Jag gillar att göra tokiga saker"

MARIESTAD 2023-04-05
Han är något av en arbetsmyra och har varit allt från vd och projektledare till egenföretagare och el-chef. För några år sedan tog livet plötsligt en ny riktning och sedan den 20 februari är Henrik Lindholm en del av LearningWell SW i Mariestad. Numera njuter han av livet som anställd.

– Det är oerhört skönt att bara vara anställd. Jag är senior i allra högsta grad men efter flera år som företagare och projektledare i elnätsbranschen känner jag mig lite ringrostig i min nya roll – lite junior faktiskt, haha. Tanken är att jag ska konstruera och programmera allt som kan styras inom industrin. Det blir kul och passar mitt logiska tänkande bra.

Henrik Lindholm är uppvuxen i en familj där man alltid har jobbat mycket. Hans pappa var egenföretagare inom maskinentreprenad men det var inte pappans företag som först väckte Henriks intresse för teknik, utan en amerikansk speedwayförare i elitserien som sökte en mekaniker. Henrik som var 14 år fick frågan och han svarade "jajemensan" utan att tveka.

– Jag hade lätt för teknik i skolan men hade ingen aning om vad el och automation var på den tiden, jag hade inte ens en dator när jag växte upp. Men när bästa kompisen ville gå el-och automation på gymnasiet hängde jag på.

Han berättar att allt på något vis hänger ihop.  Extraknäcket i elitserien ledde till att han snart talade flytande engelska. Och när han efter gymnasiet började arbeta på Moelven Vänerply var det Henrik som fick ta en hel del av de utländska kontakterna.

– Jo, jag fick ta stort ansvar tidigt i karriären, säger han.

Det här är Henrik Lindholm

Ålder: 48 år
Gör: El- och automationsingengör på LearningWell SW.
Snabb-cv: El-och automationsingenjör, högskoleutbildad elintallatör och projektledare. Har drivit eget företag i flera år och bland annat projektlett stora elnätsprojekt i hela Sverige.
Familj: Fru och två barn.
Tre snabba om mig: Jag är en doer och absolut sämst på att delegera. Är lösningsorienterad och läser på tills jag kan. Noga med att bemöta folk bra - man vet aldrig vilken position folk är i nästa gång man möter de i livet.
Tre resemål: Vi har rest endel och det finns jättemånga ställen i världen jag vill se. Just nu är jag nyfiken på Asien och USA. Kan rekommendera Nya Zeeland och Tonga, det var jättefint. Älskar att åka utför - gärna i alperna.

År 2002 pluggade han in allmän behörighet för elinstallatörer på högskolan i Örebro, passade i samma veva på att säga upp sig och startade Elinstallation och automation i sin pappas firma " Lindholms i Nunnestad AB" tillsammans med sina bröder.

– Gamla Lindholms sysselsatte 30 personer och jag var inblandad i allt. Det har varit en jättespännande resa och jag har lärt mig otroligt mycket, säger han.

Under större delen av 2010-talet arbetade han som projektledare inom elnätsbranschen med kunder som Ellevio, Vattenfall och Eon.

Livet kom emellan och jag fick nya perspektiv på saker.

– Det är såklart en styrka. Förr brukade jag säga att jag är halvbra/dålig på allt men det här är något av ett expertområde. Jag är intresserad av processer och har tagit ansvar i en rad projekt från början till slut. Men min allra största styrka är att jag har jättebra tålamod, är ganska lugn och har lätt för sociala kontakter.

Även privat har Henrik Lindholm fullt upp. Fritiden har alltid handlat om barnen och deras idrottsaktiviteter men även sina egna. Motorcross har exempelvis alltid varit en stor passion och på senare år har han börjat köra en del Mountainbike.

– Jag tappade träningen under några år när jag hade som mest att göra, säger Henrik och berättar om den stora vändpunkten.

År 2020 upptäckte läkare att Henriks dotter hade en hjärntumör bakom ena ögat. den var inte elakartad men hade klämt på nervbanorna runt ögat. Operationen gick bra, men för Henrik blev operationen ett uppvaknande.

– Livet kom emellan och jag fick nya perspektiv på saker. Exempelvis på hur mycket jag arbetade och hur mycket som hängde på mig.

Att "bara vara" anställd känns därför både rätt och spännande och Henrik säger att han stortrivs.

– Det känns som ett jättebra gäng som verkligen besitter stor kunskap och engagemang. Redan på gamla MEA-tiden tyckte jag att de alltid var så bra och tänkte: "Där skulle jag vilja jobba någon dag. "

Du var snabb att anmäla dig till Stafett-vasan som kollegorna ska köra 2024

– Det är jättedåligt med längdåkningskillsen men jag gillar att göra tokiga saker och har gjort jättemycket knasiga saker i mina dar. Jag ser inte förändringar som något negativt och har aldrig varit särskilt orolig av mig, så det löser sig nog.

>>  Fler intervjuer med våra kollegor hittar du här.