Årets bästa och sämsta – koncernchefen summerar och blickar framåt

2023-12-22
En hel del glädje trots ett mycket dystert världsläge. Jubileumsåret 2023 går mot sitt slut och det har blivit dags för LearningWells koncernchef Claes-Erik Frölund att sammanfatta året.

– 2023 har på många vis varit ett fantastiskt år där vi bland annat uppmärksammat företagets 20 års-jubileum ordentligt och jag har med glädje noterat ett stort engagemang bland både kunder och medarbetare. Samtidigt är världsläget dystrare än på länge och vi har bland annat fått fler krig under året. Man blir bekymrad över mänskligheten som inte kan leva under anständiga former, säger Claes-Erik Frölund, LearningWells koncernchef.

Trots ett skakigt läge med lågkonjunktur och tidvis skenande inflation har de två dotterbolagen LearningWell East och LearningWell SW inte drabbats konjunkturmässigt. Något som enligt Claes-Erik beror på att LearningWells kunder och samarbetspartners inte varit så konjunkturkänsliga, samt en gnutta tur.

– Vi har klarat många konjunktursvackor genom åren genom att vi är ganska skickliga på att jobba mot en differentierad kundbas. Samtidigt blev det inget rekordår även om det ser ut som att även detta år kommer att bli ett bra LearningWell-år.

Claes-Erik Frölund spexar lite under jubileumsfesten på Nyköpingshus i maj. 

Så vad har hänt under året?

– Vi har jobbat mycket med organisation och strategifrågor för att skapa förutsättningar att växa, och jag törs lova att vi kommer se en kraftig tillväxt med god lönsamhet, redan under nästa år. Vi har firat 20 års-jubileum tillsammans med medarbetare och kunder och självklart fortsatt att leverera bra system till våra kunder.

3 höjdpunkter under 2023?

– Vi har tagit vårat största automationsprojekt och största projekt överhuvudtaget någonsin. Genom det utvecklingsarbetet vi gjort internt, har vi skapat förutsättningar att bredda vårt erbjudande ytterligare mot industriföretag, det känns mycket bra.

– En annan höjdpunkt är ju våra jubileumsfiraden i Nyköping och Mariestad. Att få träffa glada och nöjda kunder och medarbetare, det är sånt som gör en glad. Vi strävar efter att vara en kvalitetsleverantör och bra arbetsgivare, och blir glad över att det verkar stämma.

– LearningWell har också lanserat sin första öl! ”Wellisch” – en fruktig god lager med en liten touche av ale. Nu får jag säkert företagets alla ölproffs på mig, men så upplevde jag den.

Framåtblick – om du får sia om 2024?

– Nästa år ska vi skörda av det arbete vi gjort strategiskt för att kunna tillgodose önskemål från fler kunder. Bland annat har vi koncentrerat våra verksamheter till Mariestad och Nyköping och skapat ett fundament för att kunna fortsätta utvecklas och expandera, så att vi kan anställa flera glada medarbetare.

Slutligen, vad gör du i jul?

– Jag ska förstås umgås med min härliga och stora familj och så ska jag förhoppningsvis få lite tid över till mitt hobbyprojekt. Jag har jobbat med en del med ljud i mitt tidigare liv och bygger just nu en high-end-effektförstärkare för kräsna audiofiler.

FAKTA LEARNINGWELL AB
LearningWell Holding AB består av dotterbolagen LearningWell East i Nyköping och LearningWell SW med kontor i Mariestad. Här arbetar ett 50-tal systemutvecklare, ingenjörer och projektledare med bred kompetens inom it, automation, digitalisering, systemintegration och skräddarsydda systemlösningar.