Funktionell programmering i Haskell med Erik Bäckman

Under Software Developers Karlstads senaste meetup diskuterades Haskell – ett 30-årigt programmeringsspråk som definierat hur funktionell programmering fungerar. ”Jag skulle – om jag fick – använda det överallt”, säger Erik Bäckman, LearningWells egna Haskell-expert. Men varför Haskell?

Software Developers är en meetup-grupp som drivs av Jakob Ström från LearningWells kontor i Karlstad. Gruppen har över 100 medlemmar och träffas regelbundet för att äta pizza, umgås och byta kunskap inom programmeringrelaterade ämnen.

I maj stod funktionell programmering i Haskell på agendan. Presenterade gjorde Erik Bäckman, vars intresse för Haskell startade redan för två år sedan. Ett programmeringsspråk han numera håller varmt om hjärtat.

Om jag fick skulle jag använda det överallt. Utom om jag var spelutvecklare kanske.

Nu är förhoppningen att fler ska upptäcka dess fördelar.

”Jag hade meetupen för att jag ville informera folk om att det finns andra, mindre mainstream, sätt att programmera på. Det är en markant skillnad på just funktionell programmering och dagens industristandard, men många koncept går att ta med sig till andra programmeringsspråk”.

Teorin bakom funktionella koncept

För den med tidigare erfarenhet av programmering behöver det inte vara svårt att lära sig Haskell. Men på grund av det skiljer sig mycket från det traditionella tänket kan det till en början vara ovant. För att underlätta övergången för alla intresserade valde Erik under presentationen att förklara teorin bakom funktionella koncept.

”Jag antog att det var flera som jobbade med JavaScript, där funktionell programmering på senare tid blivit populärt. Då kan det vara nyttigt att känna till teorin bakom.”

Bättre hantverk med fler verktyg

Programmering är i mångt och mycket ett hantverk, och en varierad verktygslåda gör det lättare att hitta lösningar på problem. Det är bland annat därför Erik menar att det är värt mödan att lära sig bemästra Haskell.

”Jag tycker själv att jag blivit en bättre programmerare av att lära mig Haskell. Det är ett helt annat mindset och du kan applicera idéerna i andra språk. Om allt du har är en hammare ser allt ut som en spik. Har du fler verktyg blir hantverket bättre.”

Funktionell programmering i Haskell med Erik Bäckman
Algebraiska datatyper och funktioner
Meetup kring Haskell på LearningWell i Karlstad

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Software Developers Karlstad eller hur du lyckas med Haskell?

Besök Meetup.com/Software-Developers-Karlstad eller hör av dig till Jakob Ström på jakob.strom@learningwell.se. Haskell-relaterade frågor tar du enklaste med Erik på erik.backman@learningwell.se. På vår Facebook-sida har du också chansen att lära känna Erik ännu bättre.