Gymnasieklass på studiebesök i Nyköping

Som en del i vårt samhällsengagemang delar vi gärna med oss av kunskap och erfarenhet till programmeringsintresserade skolungdomar. Kunskap tar aldrig slut – även om du generöst delar den till andra. Därför bjuder vi regelbundet in skolklasser till studiebesök på våra kontor. Precis som vi gjorde i mars när gymnasieklassen från Nyköpings Gymnasium kom förbi.

”Det är egentligen ett öppet erbjudande till programmeringsintresserade klasser och elever från gymnasiet”, berättar Erik Ytterberg som jobbar som systemutvecklare på LearningWell och sedan två år är ansvarig för att arrangera studiebesöken.

”Klassen bjöds in till ett timmeslångt studiebesök där vi berättade om vår verksamhet, våra projekt, vad det innebär att jobba som utvecklare och gav exempel på tänkbara arbetsuppgifter. Jag tror och hoppas att sådana här besök kan hjälpa dem i sina kommande karriärsval.”

Studiebesöken ska underlättar jobbiga karriärsval

Sista åren på gymnasiet innehåller många viktiga beslut. För att underlätta svåra karriärsval fokuserade Erik på att ge eleverna en så klar bild som möjligt av en utvecklares vardag.

”De får se hur kontoret ser ut och vi visar gärna demos av pågående projekt. Det kan vara något så enkelt som att byta bakgrundsfärg eller flytta en knapp till ett annat ställe på skärmen. Vi fokuserar gärna på tekniskt coola projekt. Då blir det lättare för eleverna att själva avgöra om det låter intressant eller inte.”

Hands-on exempel med backlog

Avslutningsvis fick eleverna vara med på en kort gruppövning för att lära sig hur LearningWell jobbar med kravställning från kund. Det handlar vanligtvis om att sätta ihop en så kallad backlog. Uppgiften var att prioritera i vilken ordning olika delar av ett first person shooter-spel skulle byggas.

Målet med besöket var från LearningWells håll att stärka intresset och kompetensen inom branschen.

”För mig är inte mängden elever vi får hit det viktiga”, säger Erik. ”För mig handlar det om att hjälpa de som är intresserade och ge dem ett försprång när de kommer till en högskoleutbildning – eller vad det nu kan vara. Det blir mycket lättare att ta sig igenom kurserna om man redan har grundkunskaper och förstår vad det handlar om.”

Avslutningsvis lämnade Erik klassen med en viktig uppmaning.

”Som utvecklare är det viktigt att du är intresserad. Om du tycker att det du sett under dagen verkar spännande och coolt, ja, då är du på rätt spår och det är bara köra på.”