Med motorcykeln och teknikintresset på krokiga omvägar

Anders Tengroth är helsingborgaren med motorcykelintresse som ett tag hade siktet inställt på att bli veterinär. Det var dock innan gymnasieskolans stordator, Commodore VIC-20 och mekatronikprogrammet på högskolan fick honom att tänka om.

Det var inte alltid självklart att Anders Tengroth skulle bli systemutvecklare. Som för många andra väcktes teknikintresset redan i ung ålder, men utan några tidiga drömmar om en karriär inom it. Tvärt om faktiskt. Anders var länge osäker vad det var han ville göra. Och efter ett sommarjobb inom jordbruket var han främst inne på att bli agronom eller veterinär.

“Växt- och djurriket tilltalade mig jättemycket”, säger Anders. “Det var ett väldigt varierande jobb där jag fick testa på många olika saker. Dessutom var det en hel del teknik involverat.”

Vändpunkten kom när Anders gymnasium investerade i en stordator. Anders berättar att han ofta satt kvar i skolans terminalrum långt in på småtimmarna för att experimentera sig fram inom programmering. Och när det började kännas märkligt att sitta ensam kvar i skolans mörka lokaler köpte han till slut en egen hemdator. En Commodore VIC-20, vilket var en stor grej på den tiden. I dubbel bemärkelse.

“Sedan var det egentligen en slump som gjorde att jag började plugga mekatronik, vilket visade sig passa mig perfekt. Utbildningen innehöll alla områden jag var intresserad av. Maskinteknik, datateknik och elektronik.”

Mätinstrument för blodanalys, militära försvaret och heminredning
Efter det blev det vad Anders själv beskriver som “några varierande yrkesval” med både tekniskt och administrativt inriktade jobb, innan han 2016 hittade till LearningWell i Helsingborg.

“Även här har jag fått testa på väldigt varierande branscher. Jag började på ett läkemedelsföretag som sålde mätinstrument för blodanalys och gick sedan över till en kund inom det militära försvaret i Danmark.”

Vill du också ha ett roligt och utmanade jobb?

Just nu har vi lediga tjänster på alla våra kontor. Bland annat söker vi fler duktiga systemutvecklare till Helsingborg. Ett litet team med stora bolag som kunder.

Idag sitter Anders på uppdrag hos ett globalt retailbolag inom heminredning. Han berättar att de just nu håller på att byta ut äldre teknik – som inte alltid varit jätteinspirerande att jobba med – mot den allra senaste. Främst är det tack vare alla trevliga kollegor som han trivs så bra på jobbet.

“De som jobbar här är enormt vänliga och omtänksamma. Sedan känns det bra att veta att jag alltid kan prata med min chef om det skulle vara så att jag inte utvecklas och därför vill byta uppdrag.”

Rullande avslappning
När Anders inte hjälper globala storföretag med sina it-system tar han gärna en vända med sin motorcykel, en Honda Sport Touring. Den som kompisarna tjatade hål i huvudet på honom att köpa, och som nu fungerar som rullande avslappning.

“Jag hade väl någon typ av 40-årskris när jag köpte den”, skrattar Anders. “Samtidigt ger det en otrolig frihetskänsla att känna vinddraget och den friska luften, vilket är något helt annat än att sitta instängd i en bil. Med bil väljer man också gärna den snabbaste vägen. Med motorcykeln handlar det mer om att uppleva nya miljöer och vyer på de små och krokiga omvägarna.”


Vi stöttar alla människors rätt att uttala sig och leva sina liv på det sätt som passar dem bäst. Därför ger vi gärna kollegor utrymme här för att berätta vilka de är. Däremot behöver det inte betyda att LearningWell uppmuntrar eller står bakom allt de säger.

Vill du läsa fler intervjuer med våra kollegor hittar du dem här.