En kväll med pizza och artificiella neuronnät

Artificiella neuronnät. Vad är det? Och hur svåra är de att programmera? Det och mycket annat diskuterades när Nyköping Developers träffades på LearningWells kontor för att grotta ner sig i ämnet.

Kvällen till ära lärde Jonas Nockert, utvecklare och organisatör för Nyköping Developers, deltagarna hur man bygger artificiella neuronnät – från grunden. Men vad är egentligen ett artificiellt neuronnät?

Precis som det stora neuronnätverket i våra hjärnor består ett artificiellt neuronnät av mängder med sammankopplade noder. Data skickas mellan noderna och skapar självlärande algoritmer. Typiska användningsområden är mönsterigenkänning, prognoser, självorganisering och komplexa optimeringsproblem.

”Jag försökte ge en röd tråd, från minsta beståndsdel till djupa neuronnät, för att visa att de senare inte uppstod ur ett vakuum”, berättar Jonas Nockert. ”Djupa neuronnät är på vissa sätt ett nödvändigt ont som genom avancerade optimeringsmetoder och mycket datorkraft ger en möjlighet att uppnå goda träningsresultat med stora mängder komplex data. Det utan att behöva vara domänexpert eller ha lång erfarenhet inom traditionell maskininlärning, typ bildbehandling.”

Enkelt att börja

Även om det låter krångligt behöver det faktiskt inte vara det. Och med dagens utveckling kan det mycket väl vara värt mödan.

”Det var kul, och är i grund och botten väldigt simpelt”, tyckte Jonas Persson på LearningWell. ”Inga jätteavancerade beräkningar och enkelt att komma in i.”

När det kommer till varför man ska lära sig att programmera neuronnät pekar Jonas Nockert just på de breda användningsområdena.

”Jag tycker resultaten talar för sig själv när du tittar på hur viktiga neuronnät ändå blivit inom alla domäner och de framsteg det har inneburit. Tanken var att låta detta bli en introduktion, så att vi framöver kan gå vidare med workshops för specifika typer av neuronnät.”

Kvällen avslutades med pizzahäng och fortsatta diskussioner.

”Grymt bra kväll. Spännande och lärorikt. Det här visar att Nyköping har otroligt mycket kompetens”, sa Nyköping Developers-medlemmen Christoffer som vanligtvis jobbar med hårdvara, men som efter kvällen gick hem med mersmak för en helt annan typ av programmering.

Gå med i Nyköping Developers

Bor du i eller omkring Nyköping och är programmeringsintresserad? Gå med i Nyköping Developers och häng med på nästa meetup. Det är gratis och alla är välkomna.

Anmäl dig här på meetup.com/Nykoping-Developers/.