Programmering löser alla typer av problem

För Andreas är programmering nyckeln till livets gåtor. Det har den varit sedan gymnasiet. Han menar att det går att programmera sig igenom de flesta typer av problem.

Andreas har jobbat på LearningWell i snart tjugo år. Han tillhör generationen som växte upp med Vic 20, ABC 80 och Commodore 64. Det är svaret på frågan hur gammal han är. Även om han har några olika uppgifter är det programmeringen han lägger mest tid på. ”Det är vad som ger mig energi i jobbet. Jag gillar att lösa tekniska problem via programmering. Sedan är jag även med och planerar projekt, designar system, intervjuar vid rekryteringar och granskar kandidaternas kod.”

Han säger att vi i framtiden antagligen kommer att ha fler användningsområden för datorer än vad vi kan tänka oss i dag. Då behövs det ännu mer avancerad mjukvara och styrning. Men han tror inte att det räcker för att kunna programmera sig igenom alla utmaningar.

”En programmerare har en betydligt enklare uppgift när det finns en logisk verklighet att förhålla sig till. Ett bra exempel på motsatsen är hur semesterlöner räknas fram. Det kommer nog aldrig en programmerare att förstå sig på eftersom det saknar logiska förklaringar”, säger han och skrattar.

Flowet ger honom energi

Det som driver Andreas är att bygga saker. Att intellektuellt åstadkomma något. ”Jag känner mig ofta nöjd och stolt med jobbet. Nackdelen är att man inte ser direkt vad man gör. Det är svårt att ta hem en extra snabb och elegant algoritm och visa upp den för frun. Där skulle det ha underlättat om jag hade varit snickare.”

Han berättar att han i somras läste en bok av Linus Jonkman som handlade om hur man är som person och varifrån man får sin energi.

”Att introverta människor finner sin energi och tillfredsställelse i att få sjunka in i flowet. Att isolera sig och lösa problemet. Belöningen blir att man åstadkommer något där. Det känner jag igen mig i.”

På fritiden tränar han bland annat triathlon och swimrun. Swimrun är precis vad det låter som, tävlingar där löpning varvas med simning. Andreas säger att han har en fallenhet för att ta ut sig det lilla extra. ”När barnen var små blev det inte lika mycket träning. Nu när de har blivit större har träningen åter igen accelererat eftersom det finns tid över för annat.”

Många anledningar att trivas

Andreas säger att det finns mycket han gillar med jobbet. Bland annat att LearningWell är ett någorlunda litet företag med en platt struktur.

”Om alla på kontoret går ut och äter så är det ingen som kan säga vem som är vår chef. Troligtvis skulle de gissa fel många gånger innan de hittar Peter. Jag gillar det. Dessutom är Peter så trygg i sig själv att han inte behöver hävda sig. Han blir mer som en kollega än chef. Det gör det väldigt okomplicerat och enkelt att jobba här.”

Andreas säger att han sällan behöver fundera på vad någon tänker eller tycker. ”Klimatet här är sånt att vi snackar med varandra om de problem som uppstår. Det gillar jag. Dessutom är vi ett litet engagerat team som kan göra saker som de stora företagen inte kan. Även om de har muskler så är de också stelare. De har svårare att anpassa sig.”