Träffa Jimmy och Nils från LearningWell

LEARNINGWELL/MARIESTAD
Hur programmerar man en robot och vad gör egentligen en automationsingenjör?
På torsdag har alla niondeklassare i Mariestad med omnejd chansen att träffa Nils Andersson och Jimmy Söderberg från LearningWell på Vadsbroskolans Öppet hus. Med sig har de en Braccio-robot som dagen till ära programmerats för att utföra vissa trick.

Torsdag den 17 november är det alltså dags för öppet hus på Vadsbogymnasiet mellan klockan 16.30 och 19.30. Framtidens jobb finns i hög utsträckning inom teknikindustrin och det lokala It – och automationsföretaget LearningWell är sedan tidigare en viktig samarbetspartner till teknikcollage i Skaraborg, som arbetar för att möta framtidens behov av teknisk kompetens.
I år har automationsingenjörerna Nils Andersson och Jimmy Söderberg fått uppdraget att representera företaget på Vadsbogymnasiet, och med sig har de en kul leksak.
– Just den här roboten är inget vi använder i verkliga arbetslivet men vi vill visa hur man kan få en robot att röra sig och utföra vissa uppgifter, och hur man kan använda teknik och programmering på ett lekfullt sätt, säger Nils Andersson.

Med roboten vill man även visa hur en automationscell fungerar – alltså en robotarm som utför uppgifter, exempelvis vid ett löpande band inom industrin.

– Det är det tekniskt närmaste vi kan komma en automationsprocess, fast den här är mycket mer ”leksakig”. Men för en tekniskt intresserad ungdom är det något man till och med kan ha hemma och experimentera med, säger Nils.

På LearningWell håller man på traditionellt på med mycket PLC-programmering åt både lokala och globala industriföretag. På frågan om vad som är det roligaste med jobbet svarar Nils Andersson programmeringsbiten:

– Det roligaste med mitt jobb är att ta sig an nya tekniska mojänger och skriva program. Och så gillar jag projektledning, säger han.

Jimmy Söderberg är inne på samma spår och tillägger att man bör gilla problemlösning.

– Gillar man problemlösning gillar man den här typen av jobb. Extra kul är det när man lyckas hitta en simpel lösning på ett komplext problem.

Vad gick ni själva för gymnasieutbildning?


Nils: Jag gick Lichron Teknikgymnasium i Skövde, en yrkesförberedande utbildning.

Jimmy: Och jag läste el- automation på Vadsbogymnasiet (samma lokaler vi ska till) och kompletterade detta med en YH utbildning för att fördjupa mina kunskaper som programmerare.


FAKTA LearningWell Mariestad
På LearningWell i Mariestad arbetar automationsingenjörer som brinner för att lösa utmaningar med elkonstruktion, teknik och programmering.
Vi har lång erfarenhet av automation och tar gärna helhetsansvar i projekt – med allt ifrån konstruktion till programmering, byggnation, installation och drifttagning.
Ända sedan starten har vi utvecklats utifrån ett skönt familjärt perspektiv. Det vill säga en platt företagskultur och hjälpsam arbetsmiljö, där vi tillsammans är med och påverkar de beslut som tas.
Bland kunderna finns allt ifrån internationella storbolag med miljarder i omsättning, till lokala familjeföretag från Skaraborg.